Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Karácsony Gergely visszaszerezné az önkormányzati szabadságot

2019.09.30. 16:00

Több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely hétfőn Budapesten.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság. 

Hiszünk abban, hogy a változást akaró emberek akaratát képviselve visszaszerezzük azt az önkormányzati szabadságot, amelyet az elmúlt évek politikája elvett a településektől. Ezzel a szabadsággal élve szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni 

– mondta Karácsony.

A magyar európai parlamenti képviselőkkel közösen szeretnék elérni azt is, hogy az Európai Unió növelje azokat a forrásokat, amelyek az önkormányzatok közvetlenül is megszerezhetnek a saját településük fejlesztésére. Példaként említette, hogy az általa vezetett Zugló az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintnyi ilyen támogatást nyert az uniótól.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt kilenc évben a Fidesz nagyon nagy mértékben csorbította az önkormányzatok jogait.

Elvették a helyben lakók jogát attól, hogy saját maguk határozzanak településük sorsa felett.

A sajtótájékoztatón több ellenzéki polgármesterjelölt is felszólalt.

  • Hegyesi Beáta, Budakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje arról beszélt, a fideszes városvezetés felülről irányított pénzeket fordít projektekre, ugyanakkor a településeknek nem erre, hanem organikus fejlődésre van szüksége. 
  • Glázer Tímea, győri polgármesterjelölt azt mondta, ők nyitott városházát szeretnének, hogy a városban élők beleszólhassanak a helyi döntésekbe.
  • Márton Roland székesfehérvári polgármesterjelölt kijelentette: elszántan dolgoznak a szabad, szolidáris Székesfehérvárért, és a látványberuházások helyett az adófizetők pénzét egészségügyre, közlekedésre, valamint oktatásra kell költeni.
  • Radócz Zoltán, szolnoki polgármesterjelöltje a korrupció visszaszorítását jelölte meg fő céljaként, és azt mondta: az elmúlt öt évben szinte minden közbeszerzésről a Fidesz pártközpontjában döntöttek.
  • A pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila arról beszélt, hogy a város morális és gazdasági válságba került. Pécs azért került morális válságba, mert a városvezetés elmúlt években felelőtlen, vagy tudatosan az állami „korrupciót kiszolgáló döntéseket hozott" - mondta és hozzátette: Pécs adóssága mára ismét 10 milliárd forint feletti.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt a csütörtökön kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban is kérdezték. Erre azt válaszolta, hogy óriási skandalum, hogy egy ellenzéki párt elnökségi ülését valakik lehallgatják egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett. Az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtették.

Ez az egész ügy nem rólunk szól, hiszen ebben a beszélgetésben én semmit nem mondtam, amit nyilvánosan ne képviseltem volna korábban, ez szerintem a Fideszről szól

– mondta és hozzátette:  mindez egy orwelli világ része.

(MTI)