Herman
3 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Pikó András: Elvárom, hogy Kocsis Máté kérjen bocsánatot

HUSZ7813
2019.10.03. 17:08

Szeretnénk megvárni a hivatalos iratokat, tájékoztatást, de örülünk, hogy az igazunk bebizonyosodott. (...) Többszörösen megrágalmazták a csapatomat

– mondta Pikó András azután, hogy kiderült, a rendőrség lezárta a józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapata elleni vizsgálatot. A hatóság úgy látta, bűncselekmény gyanúja nem merült fel, ezért lezárták a nyomozást a helyi választási iroda feljelentése nyomán, személyes adatokkal való visszaélés, sőt a választás rendjének megsértése gyanújával indított ügyben.

Miközben ugyanakkor a kormánymédia és a józsefvárosi választási iroda is a rendőrség eljárását kezdte el vitatni (utóbbi jogorvoslati kérelemben kérvényezi az eljárás folytatását), Pikó azt mondta, megnyugvást érez, noha az, hogy választási csalással vádolták meg őket, még mindig mélyen sértő neki és a csapata számára is.

A mi kampányunk legfontosabb eleme a hitelessége és a tisztasága, ez a feljelentés ezt vonta kétségbe. A rendőrség döntése egyfajta elégtétel, de azt a fájdalmat, amit nekünk okoztak az igaztalan váddal, nem teszi semmissé

– fogalmazott Pikó. A polgármesterjelölt azt is mondta, jogi lépéseket fontolgatnak, és noha megvárják a rendőrségi döntésről szóló hivatalos tájékoztatást, de sajtó-helyreigazítási és akár rágalmazási perek is felmerülhetnek.

Pikó felidézte az elmúlt hetek eseményeit. Szeptember 11-én Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampányközpontját megszállták a rendőrök, és lefoglaltak több laptopot. A  házkutatást azért tartották, mert a Magyar Nemzet egy fénykép alapján Pikóékat választási csalással, tiltott adatbázisépítéssel vádolta. A fotón számítógépek és ajánlóívek látszottak egymás mellett a kampányközpontban és lelkesen dolgozó kampányemberek. Udvarhelyi Tessza az Indexnek már a fotó megjelenésének napján cáfolta, hogy bármilyen adatmásolás történt. Pikó kampányfőnöke az Indexnek  azt mondta , tisztában vannak felelősségükkel, amit a polgármesterjelöltet és a képviselőjelölteket ajánló aláírások gyűjtésével és kezelésével összefüggésben a jogszabály előír, így annak mindenben meg is felelnek, feleltek. 

A fotó nyilvánosságra kerülését követően a józsefvárosi Fidesz, valamint Kocsis Máté, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője is nyilvánosan vádolta meg Pikóékat választási csalással, adatbázisépítéssel és törvénytelen adatbázisépítéssel. Ezt követően a józsefvárosi jegyző által irányított helyi választási iroda feljelentést tett az ügyben.

Pikó most azt mondta, a rendőrségi vizsgálat bebizonyította, hogy igaztalanul vádolták őket. 

Egy valami biztos: becsületesen és tisztességesen jártunk el, a kampánycsapatom nem követett el bűncselekményt, mindenben betartotta és betartja a törvényeket. Fontolgatunk jogi lépéseket, de mindezeken túl elvárom, hogy Kocsis Máté kérjen bocsánatot Udvarhelyi Tesszától, a megrágalmazott kampánycsapatomtól, és végső soron tőlem is.

A polgármesterjelölt szerint pedig ezután nincs más hátra, mint a kampány végén is harcolni az igazukért, és építeni a közösséget Józsefvárosban, ahogyan eredetileg is tervezték.

A rendőrségi döntésre egyébként a VIII. kerületi Fidesz a Facebook-oldalán  azzal reagált:

Nincs ebben semmi meglepő, három teljes napja volt az ellenzékieknek, hogy mindent eltüntessenek a számítógépekről. Ne hagyjuk, hogy október 13-án ilyen emberek kezére kerüljön Józsefváros!

(Borítókép:  Huszti István / Index)