Fehér port egyenget és korrupciós ügyekről beszél egy kispesti MSZP-s

2019.10.04. 16:45 Módosítva: 2019.10.04. 22:02

Újabb felvétel került nyilvánosságra a kampányban. A Hír Tv-n jelent meg egy videó- és hangfelvétel, amin állítólag Lackner Csaba, kispesti szocialista önkormányzati képviselő látható, ahogy egy zacskónyi fehér port lenget a kezében, majd rendezget el maga előtt bankkártyával. 

A videón kívül hangfelvételek is készültek, a Hír Tv állítása szerint ezeken Lackner hallható, amint azt mondja: „vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, ha nem keresel meg évente százmillió forintot, akkor hülye vagy. És az is igaz, hogy aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, ahonnan külső vállalkozásokból jön valami.”

Majd a felvételen olyan hangzik el, hogy:

Tavaly felvettünk 1,2 milliárd forintnyi hitelt, de úgy, hogy nekünk 2017-ről volt majdnem 800 millió forint tartalékunk. Ez mind Krinyón keresztül ment, senki nem sajnálta tőle.

Itt a Hír Tv szerint Kránitz Krisztiánról beszél, aki a kerület vagyonkezelőjének a vezetője. Kránitzról a Magyar Nemzet azt állítja, a lap birtokába jutott dokumentumok szerint egy nyaralót vásárolt Spanyolországban.

A hangfelvételen valakitől egy olyan mondat is elhangzik, hogy "ezt csinálta Péter kurva okosan", ami állítólag Gajda Péterre vonatkozik - bár hogy mire utal, az egyáltalán nem derül ki.

47316531 10214856160935707 5882988538382778368 o
Fotó: Lackner Csaba / Facebook

Az ügyben megkerestük Lackner Csabát, aki meglepődve kijelentette, tőlünk hallott először a felvételről. Nem emlékszik arra, hogy ilyeneket mondott volna bármikor, ahogy arra sem, hogy kokainozott volna. 

Gajda Pétert kispesti polgármestert is megkérdeztük, aki a felvételen nem ismerte fel Lackner Csabát, szerinte nem a képviselő látható rajta, de csak laptopon nézte a felvételt, nem tévében. „Ez egy szépen felépített lejárató kampány”, jelentette ki, de azért felveszi a kapcsolatot Lacknerrel, és megkérdezi tőle, hogy mit szól mindehhez.

A polgármester pár perccel azután, hogy megkérdeztük a felvételről, élő kampányvideóban jelentkezett be Karácsony Gergellyel Kispestről. A videó végén ennyiben reagált a dologra: „Eddig csöndben folyt, (...) elkezdődött egyébként a szokásos utolsó heti mocskolódás, sárdobálás, úgyhogy ez most elért minket is, föl vagyunk rá készülve. Már régóta várjuk, hogy mit fog még ránk hordani a jobboldali média és esetleg a Fidesz, megpróbáljuk túlélni ezt a hetet, és bemutatni mindenkinek, mit tettünk eddig a kerületért, és mit szeretnénk tenni a jövőben.”

Frissítés: a Hír TV Informátor című műsorában péntek este hosszabb részleteket is közöltek a hang- és videofelvételekből. A műsor szerint ezek a felvételek azt bizonyítják, hogy megromlott a kispesti szocialisták viszonya Kránitz Krisztiánnal – aki ugyan önkormányzati képviselő, de idén már nem indul újra a posztért. A viszony azért romolhatott meg, mert Kránitz „túl éhes volt”, és ugyan a teljes neve nem hangzik el a felvételen, de a Hír TV szerint róla van szó a beszélgetésnek ebben a részében: 

- Innentől kezdve a Krisztiánnak sajnos... szerintem ki lett herélve.

- Jó, de ő már mondta, hogy már nyugdíjba mehet, megkereste amit akart, nem?

- Tudod, milyen hamar el lehet költeni 200-250 millió forintot? Az, aki hozzászokott egy jóléthez...

(...)

- Jó, leírtátok, oké. Ti tudjátok, hogy ha így van, akkor így van. A Burány is elengedte akkor ezek szerint a kezét.

- El.

Burány Sándor a Kispest egy részét is magában foglaló budapesti 9. sz. választókerület MSZP-s országgyűlési képviselője.

Ezen kívül biztosnak tűnik, hogy a hangfelvétel 2019-ben készült, a beszélgetés hátterében ugyanis Keanu Silva King of My Castle c. dala szól a rádióból Don Diablo remixében – ez a feldolgozás pedig idén januárban jött ki.

A műsor végén Bohár Dániel riporter egyenesen Karácsony Gergelynek üzent: mint mondta, ha a főpolgármester-jelölt úgy áll majd ki a Kispestet vezető Gajda Péter mellett, mint tette azt Tóth Csaba zuglói MSZP-s politikussal, akkor „a történetük itt még nem ér véget”. A Magyar Nemzet ugyanis a jövő héten cikksorozatban fog beszámolni a kispesti szocialisták „további mutyijairól”.