Peking begurult, miután Prága véget vetne a testvérvárosi kapcsolatnak

2019.10.09. 21:37 Módosítva: 2019.10.09. 22:01

Kína fenyegetőzve reagált a prágai városvezetés hétfői döntésére, amelynek értelmében a cseh főváros kihátrálna a Pekinggel három éve kötött testvérvárosi egyezségből.

A diplomáciai konfliktust az okozta, hogy Prága kalózpárti polgármestere, Zdeněk Hřib szerette volna elérni, hogy a két város megállapodásának szövegéből kerüljön ki az a rész, amely szerint Prága nem ismeri el Tajvan és Tibet függetlenségét.

A 2016-os testvérvárosi egyezmény egyik klauzulája ugyanis arra kötelezi Prágát, hogy elismerje az ún. Egy Kína-politikát. Miután Peking nem volt hajlandó eleget tenni a prágai kérésnek, a cseh főváros polgármesterének kezdeményezésére a városháza hétfőn megszavaztatestvérvárosi megállapodás érvénytelenítését.

Mindezek után a kínai nagykövetség egy Facebookon közzétett, indulatos közleményben úgy fogalmazott: Prága vezetésének mielőbb változtatnia kell a hozzáállásán, különben a "saját érdekei fognak sérülni". A követség szerint a testvérvárosi megállapodás felbontása súlyosan sérti a két ország közötti bizalmi viszonyt.

Bár a testvérvárosi kapcsolat megszüntetését Prága városi közgyűlése még nem hagyta jóvá, a hétfői döntés máris heves ellenérzéseket keltett Csehországon belül, ahol a Moszkvával és Pekinggel egyaránt jó viszonyt ápoló  Milos Zeman az elnök.

(via 444Bloomberg, New York Times)