Összecsapás a Ferencvárosban: kiderült, kiknek toborozták a választókat a láncszavaztatók

received 581676369256964 copy
2019.10.13. 19:25

Kétszer kihívták a rendőrséget, sőt csaknem tettlegességig fajult a helyzet a Ferencvárosban, ahol Baranyi Krisztina összellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapata, a helyi Momentum- és Jobbik-aktivistákkal együtt üldözőbe vette azt a gyanús csoportot, amelynek egész napos mozgása a szervezet választási csalás, szavazatvásárlás gyanúját vetette fel.

Már délelőtt értesültünk arról, hogy két választókerületben, főként a Haller utcában és környékén, gyanús alakok tűntek fel és házról házra járnak. Noha kollégánknak azt a mappát is sikerült lefotóznia, amely alapján az illetők felkeresték a választókat, a gyanú itt még csak gyanú maradt, a személyes mozgósításnak is vannak legális eszközei.

Miután azonban az ellenzék helyi jelöltjei sorozatosan kapták a lakossági bejelentést a "mozgósító csoportról" és választási csalás gyanújáról, sőt Baranyi Krisztina a nap folyamán korábban már arról is beszélt, hogy tudomása szerint a Gát és a Haller utcák sarkán csoportban hoztak embereket a szavazókörbe, majd miután kijöttek a szavazóhelyiségből, a közeli éjjel-nappali bolt előtt fehér borítékban nyomtak a kezükbe valamit.

15 órától követték azt a négy autót, amely részt vesz a dologban. Nagyjából 10-12 ember járja a házakat, mondta el az Indexnek Mátyás Ferenc. A Momentum helyi képviselőjelöltje szerint:

mivel nagyon idegesek lettek, hogy sikerült őket azonosítanunk, és megvazanunk a tevékenységüket, többször összeszólalkoztunk velük. A gyanú szerint nemcsak szavazószállítás, hanem valamiféle "eligazítás" is a dolguk, sőt kaptunk panaszt szavazatvásárlásra is, illetve arra, hogy egyes embereket a szavazófülkékig kísértek. Mindez felveti a választás rendje elleni egyéb bűncselekmények gyanúját, ezért kihívtuk a rendőrséget, akik azonban csak akkor érkeztek meg, amikor már majdnem verekedésig fajult a feszültség, eljárni pedig akkor sem tudtak.

Megmondták, hogy kire kell szavazni? Gyanús események a IX. kerületben (olvasói videó)

Az aktivisták úgy értesültek, 5000 forintot kapnak szavazatonként a csalást szervezők.

És hogy kire kellett szavazni azoknak, akiket ezek a személyek valahogyan rábírnak erre? Az Index birtokába került fotók tanúsága szerint listán adták ki az utasítást a választópolgároknak:

A Magyar Hang szintén arról ír, hogy egész nap nagyüzemben ment a szavazók szállítása a Ferencvárosban, a Balázs Béla utca és a Lenhossék sarkánál például gátlástalanul hozták-vitték az embereket, miközben nagy hangon listákról, pártokról kiabáltak. A lap munkatársai fültanúi is lettek annak,

komplett lista alapján szervezik, kit, hova kell vigyenek.