Salvini: Meg kell állítani a törököket Szíriában

000 1LK1CA
2019.10.19. 16:14 Módosítva: 2019.10.19. 22:37

Az Európai Uniónak határozottan fel kellene lépnie annak érdekében, hogy Erdogan szíriai offenzívája mielőbb véget érjen - mondta Matteo Salvini a Le Point francia hetilapnak.

Az interjút szemléző Hvg szerint Salvini hangsúlyozza, hogy

Erdogan katonai akciója újabb válságot idéz elő Szíriában, újabb menekültekkel.

A már ellenzéki olasz Liga párt vezetője szerint a török offenzíva ahelyett, hogy megoldaná a menekültkrízist, fokozza azt. A volt olasz belügyminiszter tehát ebben a kérdésben nem ért egyet Orbán Viktorral és a magyar kormánnyal. A magyar diplomácia ugyanis támogatja Erdogan szíriai elképzeléseit, amely szerint a fegyveres beavatkozás után a szír menekültek visszatérhetnek majd hazájukba, és nem jönnek Európába. 

salvini ezzel szemben arra buzdítja az Európai Uniót, hogy kényszerítse rá Erdogant a visszavonulásra.

A populista politikus szerint azonban erre csak az Egyesült Államok vagy Oroszország képes, mert ehhez csak ők rendelkeznek megfelelő katonai erővel. 

Erdogan egyébként azzal fenyegetőzik, hogy a Törökországban lévő menekülteket elindítja Európa felé, ha offenzívája leállítására kényszerítik. A török-kurd konfliktusról itt írtunk részletesen.

Salvini az interjúban arról is beszélt, hogy a közös európai hadsereg és határvédelem elszánt híve. De hangsúlyozza:

a gazdasági döntéseket a tagállamokra kell bízni.

Salvini, aki miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter volt az előző kormányban, gyakorlatilag saját magát buktatta meg, amikor felbontotta a koalíciós szerződést, hiszen a korábbi koalíciós partnere, az Öt csillag mozgalom már a baloldallal kormányozza Olaszországot.

Ma egyébként Salvini vezetésével az új olasz kormány ellen tüntettek Rómában.

Az „Olasz büszkeség” néven meghirdetett megmozduláson, a kormány leváltását követelték.

Ígérem nektek, hogy a Liga ismét kormányra kerül! Megváltoztatjuk a történelmet!

- hangoztatta Matteo Salvini, aki néhány hónapos türelemre kérte híveit.

Salvini a magyar miniszterelnökről is beszélt, azt mondta, hogy a „Soros-erők uralta Európában” Orbán Viktor jól teszi, hogy védelmezi országát. Emellett üdvözletét küldte a magyar és a lengyel népnek, de a németeknek, franciáknak is, akik szerinte „más sorsot érdemelnének”.

(Nyitókép: Matteo Salvini pózol a 2019. október 19-i római tüntetésen. Fotó Tiziana FABI / AFP)