Piroska
-11 °C
-2 °C

Két tüntetés is volt ma Budapesten

K  AP20191016305
2019.10.19. 16:37

Recep Tayyip Erdogan török elnök november 7-én látogat Budapestre, hogy találkozzon Orbán Viktorral. Az eseményre baloldali civilek tüntetést szerveznek, a Facebookon meghirdetett eseményre néhány nap alatt több ezren jelentkeztek. A demonstráció célja a kurd nép melletti szolidaritás – írták közleményben a szervezők.

Azonban már szombaton is tüntettek Törökország szíriai offenzívája ellen. A kurdok melletti szimpátiatüntetésről a Mérce élőben közvetített:

Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere pedig megosztotta az egyik tüntető fotóját, amelyen az látszik, hogy a Városházára is felkerült a kurd zászló. Karácsony azt írta a fotó mellé:

Békepárti főpolgármesterként kötelességemnek érzem kiállni a kurdok mellett. Ezért került ki dolgozószobám ablakába a kurd zászló a mai szolidaritási menet közben.

Ezzel egy időben egy másik szimpátiatüntetés is volt a fővárosban, Bayer Zsolt szervezésében Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter mellett demonstráltak. A felszólalók tiltakozásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az új olasz kormány megnyitotta a kapukat a menekültek előtt.

(Borítókép: Az előrenyomuló török hadsereg elől elmenekült szíriai emberek az iraki Moszultól északra fekvő Bardarasban újranyitott táborba érkeznek 2019. október 16-án. A tábor eredetileg az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen folytatott harcok miatt Moszulból elmenekült irakiaknak nyújtott menedéket, és két évvel korábban bezárták. Az ENSZ adatai szerint az október 9-én az északkelet-szíriai kurd milíciák ellen indított török offenzíva miatt mintegy 160 ezer ember kényszerült otthonának elhagyására, a többségük Szírián belül keresett menedéket. Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)