Orbán: Ha a budapestiek nem akarják, nem lesz Liget-projekt

2019.10.21. 19:46 Módosítva: 2019.10.21. 20:05

Az azonnali kérdések órájában Szabó Tímea és Tordai Bence közös felszólalása következett Mi folyik itt? címmel. 

Tordai szerint Gulyás Gergelyen keresztül a miniszterelnök megfenyegette Budapestet, hogy ha nem Tarlós István lesz a polgármester, akkor a Tarlós és a kormány között lévő megállapodások semmissé válnak. Azt a kérdést tette fel Orbánnak, hogy most hazudik, amikor azt állítja, hogy a polgármester-választás eredménye nem befolyásolja a kormány és a főváros hatályos megállapodásait, vagy néhány hete, amikor Gulyás a Kormányinfón azt mondta, hogy a 15 pontos megállapodás érvényét veszti, ha Karácsony lesz a polgármester. Ki fogják-e véreztetni Budapestet? Büntetni, vagy támogatni fognak? Visszaállítják-e Budapest finanszírozását a 2010-es szintre? 

orbi

Orbán válaszában azt mondta, hogy ő soha nem mondott ilyet, hogy ezek a megállapodások érvényüket vesztik, és ne keverjék össze az ő szavait Gulyás Gergely szavaival. Szerinte minden megállapodás érvényes marad, amit Tarlóssal megkötött. Orbán felháborodott azon a vádon, hogy kivéreztetnék Budapestet, és nem érti, hogy milyen alapon beszél bárki kivéreztetésről, amikor 4000 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban. 

Tordai válaszában felhozta a kormány felköltöztetését a várba, illetve a Liget-projektet, mire Orbán azt mondta, hogy készek együttműködni Budapest felelős vezetőivel, és

nem fognak olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-Eb-döntő a vele járó csarnoképítéssel, se 2023-as atlétikai világbajnokság.

Egyben „nógatná” az új városvezetést, hogy tisztázzák, hogy mi az, amit nem akarnak, hogy megvalósuljanak, és akkor felmondják a nemzetközi szerződéseket, csak nyílt, egyenes beszédet vár a kormány.