Neves ügyvédek adtak ingyen tanácsot

2019.10.25. 14:50

Teltházas volt a Budapesti Ügyvédi Kamara társadalmi kezdeményezése, amelynek keretein belül október 22-én neves ügyvédek adtak ingyen tanácsot. A kamara tájékoztatása szerint már a meghirdetés másnapján betelt az összes meghirdetett konzultációs időpont.

A hatalmas érdeklődés nem meglepő, hiszen a Budapesti Ügyvédi Kamara becslése szerint

tízezres nagyságrendű azoknak a száma, akiknek problémát jelenthet a jogi segítséghez való hozzáférés.

Kedden végül 383-an kaphattak ingyenes jogi tanácsot a Kamara székházában és 7 budapesti ügyvéd irodájában. Sok esetben az ügyvédek vállalták, hogy az egyszeri konzultáción túl is segítenek az adott ügy megoldásában. 

Az ingyenes tanácsadásra egy erre a célra a kamara által kialakított regisztrációs felületen keresztül lehetett jelentkezni. Összesen hét területen nyújtottak segítséget az ügyvédek: polgári jog és cégjog, családjog, társasház és ingatlanjog, büntetőjog, üdülési jog, biztosítási jog és adójog.

A társadalmi felelősségvállalás módját még tanulja az ügyvédség is. Az első Pro Bono Nap szervezése egyrészt csatlakozás az európai naphoz, másrészt a társadalmi felelősségvállalás jegyében a jogkeresőkért tett fontos lépés. A nap sikere lehet az is, ha elkezd kialakulni egy feltétlen reflex az emberekben az ügyvédi segítség igénybevételére

– nyilatkozta Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

Idén 117 ügyvéd csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük olyan neves ügyvédek is, mint Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és a szakma legjobbjai közé sorolt Zamecsnik Péter.

Jövőre pedig akár többször ennyien is kaphatnak szaktanácsot egyetlen nap leforgása alatt. Az első nagyszabású esemény sikerét látva azt ígérte a Budapesti Ügyvédi Kamara, hogy fog még hasonló eseményt szervezni.