Senki ne égessen semmit Debrecenben!

2019.10.27. 11:07

Debrecen polgármestere vasárnap elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a városban a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, írja az MTI.

Papp László közleményben kérte a lakosságot, hogy kerüljék az autók (főként a dízelüzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral, vagy közlekedjenek gyalogosan, a fűtésnél pedig, amennyiben lehetőségük van rá, a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A szmogriadó értelmében Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (avar, fanyesedék) és a tarló nyílt színi égetése. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a napokban tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.

A légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeseknek azt javasolják, hogy kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a déli órákban szellőztessenek.

Az ország többi pontján sem jó helyzet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnapi adatai szerint ugyan az ország több pontján javult a levegő minősége, de még így is sok helyen magas a légszennyezettség. A közlés szerint Debrecenben mellett Nyíregyházán is egészségtelen a levegő, további 14 településen (Budapest, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Oszlár, Putnok, Sajószentpéter, Salgótarján, Százhalombatta, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác) pedig kifogásolt a levegőminőség.

Az NNK a jó idő ellenére a megnevezett településeken nem javasolja a kültéri fizikai munkavégzést, sportolást a gyermekeknek, az időseknek, továbbá a légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek. Hangsúlyozzák: a szálló por elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés.