Újraszámolnak Kőbányán, borulhat az ellenzéki többség a testületben

2019.10.27. 09:38

"Az ellenzéki többség a tét Kőbányán" - írta ki vasárnap reggel Facebook-oldalára Huszti András Norbert, a Momentum politikusa. Huszti a Kőbányán, Budapest X. kerületében nyert önkormányzati képviselői mandátumot, ám a Fidesz újraszámolást kért, aminek a Fővárosi Ítélőtábla eleget tett, így

Kedden újraszámolják a X. kerület 5-ös számú választókerületében leadott szavazatokat. Huszti mindössze 1 szavazattal nyert 13-án a fideszes  Gerstenbrein Györggyel szemben .

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Kőbányán is megtámadta az önkormányzati választások eredményeit a Fidesz: itt nem a polgármester, hanem három egyéni választókerület szavazatait számolják újra. 

A kerület polgármestere, D. Kovács Róbert Antal ugyanis a kormánypártok színeiben aratott sikert, noha képviselő-testülete az első eredmények szerint 9-8 arányban ellenzéki többségű lenne. A kőbányai Momentum a Mércének  korábban azt írta: „Valószínűleg azért támadták a választási eredményeket, mert az ellenzék csupán nagyon kicsi fölénnyel nyerte a választókerületeket. Huszti András Norbert (Momentum) 5. EVK 1 szavazattal, Stemler Diána (Momentum) 6. EVK 9 szavazattal és Papp Zoltán (DK) 1. EVK 21 szavazattal.”

Amennyiben kedden az újraszámolásnál más eredmény születik, és nem Huszti nyer, akkor bukja az ellenzék a többséget a kőbányai képviselő-testületben. 

A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint az 1 szavazatnyi különbséges 5. EVK-ban már biztosan újraszámolnak tehát, a másik két helyen egyelőre nem kaptak ilyen értesítőt a képviselők, így azt nem tudni, lesz-e ott is újraszámolás. Ami biztos, hogy ennél a három egyéni választókerületnél még nem emelkedett jogerőre az eredmény.