Alkotmánybíróvá választja Handó Tündét a Fidesz

2019.10.28. 14:15 Módosítva: 2019.10.28. 14:46

Hétfőn 14 órától ült össze az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság, ám a Fidesz két perccel az ülés előtt sajtóközleményében tudatta, hogy Handó Tündét jelölik és mivel ők vannak többségben, minden valószínűség szerint meg is szavazzák, írja a hvg.hu. (Az Index csak késve kapta meg a közleményt a kormánypárti frakciótól, annak az MTI Országos Sajtószolgálatában sem láttuk nyomát.) 

Handó Tündét kedden délelőtt az igazságügyi bizottság meg is hallgatja majd, ez derül ki legalábbis a testület meghívójából.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) eddigi elnöke Stumpf István korábbi alkotmánybíró nyáron megüresedett helyére érkezik a 15 fős testületbe.

Handó Tünde OBH-elnöki mandátuma 2021-ben járna le, és noha ezen a tisztségen a ma hatályos törvények szerint nem újraválasztható, nem ez volt az egyetlen oka annak, hogy az esetleges "kimentéséről" már hónapok óta pletykáltak bírósági berkekben.

Sokszor írtunk arról, az OBH és az OBT között tavaly tavasszal alakult ki nézeteltérés, miután áprilisban és májusban a bírói tanács 28 választott tagja és póttagja közül 17-en lemondtak, az OBH elnöke pedig az őt felügyelő OBT működését a testület létszámára hivatkozva törvénysértőnek nyilvánította. Az OBT tagjai szerint viszont a testület határozatképessége továbbra is biztosított, ezért működésének nincs akadálya. Handó novemberben fordult az ombudsmanhoz a probléma megoldása érdekében, ám azóta sem hívott össze tagválasztó küldöttgyűlést, amellyel alkotmánybírósági vizsgálat nélkül is megoldódna a létszámkérdés. 

Miután az ombudsman az Alkotmánybíróság jogértelmezését kérte, az eljárás automatikusan megindult. Erre hivatkozva Handó Tünde OBH-elnök többször is illegitimnek nevezte az őt felügyelő szervezet működését. Hasonlóképp, még a tavaszi parlamenti ülésszak végén a Fidesz-KDNP érdemi vizsgálat nélkül elutasította az Országos Bírói Tanács (OBT) törvényességi jelzéseit és indítványát, mellyel méltatlanná válás miatt arra kérte az Országgyűlést, hogy mozdítsa el posztjáról Handó Tündét.

A nemzetközi fórumokon sokat támadott 2012-es igazságügyi modell védelmében viszont a kormány eddig azzal érvelt, hogy a bírói önigazgatási testület, az OBT megfelelő kontrollt jelent az egyszemélyi vezetés megerősített hatalmával szemben, ezért az OBH elnöke nem veszélyeztetheti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az OBT ráadásul nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi színtéren sem rejtette véka alá, hogy szerintük a tavaszi országgyűlési döntés azt bizonyította:

AZ OBH ELNÖKÉNEK HATALMÁVAL SZEMBEN JELENLEG NINCS SEMMILYEN MŰKÖDŐ FÉK VAGY ALKOTMÁNYOS KONTROLL MAGYARORSZÁGON. 

Nem lehet tehát véletlen, hogy az OBT megállapításait az utóbbi időben több nemzetközi szervezet vizsgálta és megerősítette. A Nemzetközi Bírói Egyesület jelentése azt fogalmazta meg, hogy a magyar igazságszolgáltatás alkotmányos krízise az OBH elnökének jogsértő magatartására vezethető vissza, de a Velencei Bizottság elnöke és az Európai Bizottság  ajánlása  is ugyanerre utalt. A téma a Magyarország kormányával szemben folyó, az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti, jogállamisági eljárás részét is képezi.

Sőt, a múlt héten, mint szintén megírtuk, a  magyar igazságszolgáltatás kritikus helyzete miatt levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez az Európai Bírói Egyesület (EAJ) is, éppen Handó Tünde szerepét firtatva. Most, úgy tűnik, a nemzetközi kritikák és eljárások, valamint a magyar jogállamiságot vizsgáló nemzetközi szervezetek figyelő tekintetéből menekíti ki Handót a Fidesz-KDNP. A probléma azonban nem elsősorban az OBH elnökének személyéről szól, hanem a bírósági önigazgatási rendszer hatékony fékeinek a hiányáról.

Mindezek nyomán az is kérdés, ki váltja Handót az OBH-elnöki tisztségen. Információink szerint a lehetséges utódok között elsők között szerepel a jelenlegi elnökhelyettes. Áder János köztársasági elnök szeptember 30-án, hétfőn az Országos Bírósági Hivatal (OBH) általános elnökhelyettesének nevezte ugyanis ki

Répássy Árpádot, a Miskolci Törvényszék elnökét, a fideszes politikus Répássy Róbert unokatestvérét.

Akkor sajtóhírek szóltak arról, hogy Répássy kinevezésével már Handó utódlását készítették elő.

Viccnek is rossznak tartják

A Demokratikus Koalíció (DK) felháborítónak tartja, hogy a Fidesz-KDNP Handó Tündét jelöli Stump István helyére az Alkotmánybíróságba. Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő közölte, a magyar jogállamiság egyik lebontóját delegálná a Fidesz, akinek "múlhatatlan érdemei" vannak abban, hogy az Európai Unió a hetes cikk szerinti eljárásban elmarasztalni készül Magyarországot az igazságszolgáltatás visszásságai miatt. A DK arra szólította fel a Fideszt, hogy haladéktalanul vonja vissza a "viccnek is rossz" jelölést.

Eközben az MSZP szerint Handó Tündének nem előléptetés, hanem bírósági tárgyalás és felelősségre vonás jár. A szocialisták szerint az igazságszolgáltatás és az Alkotmánybíróság "újbóli szemen köpését jelenti", hogy a Fidesz Handó Tündét jelöli alkotmánybírónak, ő ugyanis az általa elkövetett "sorozatos törvénysértések" miatt bírósági tárgyalást érdemelne. Azt írták, az MSZP nem támogatja, hogy egy olyan "fideszes pártkatona" legyen a testület tagja, aki már eddig is "szolgai módon részt vett a független a bírói ítélkezés felszámolásában".