Le kell dolgoznia a hamis aláírásokkal kicsalt kampánytámogatást a jelöltnek

2019.10.30. 16:53

A Kecskeméti Törvényszék hamis magánokirat felhasználása miatt - nem jogerősen - nyolcvan óra könnyű fizikai munkára ítélt egy 46 éves nőt, aki a 2014-es parlamenti választáson hamis ajánlásokkal akarta magát a Magyarországi Cigány Párt egyéni képviselőjelöltjeként nyilvántartásba venni.

A bíróság MTI-hez eljuttatott szerdai közleményébe alapján a nő szeme előtt nem a haza üdve, hanem az egymillió forintos állami támogatás lebegett, amikor belevágott a kampányba. Fel is vett 80 ajánlóívet, melyekre később a vádlott tudtával ráhamisították két ismerőse aláírását, majd egy házaspár személyes adatait is megszerezte és beírta az egyik ajánlóívre.

A nő végül 79 ajánlóívet adott le, amelyekről a választási bizottság összesen 503 ajánlást fogadott el, sikerült a képviselőjelöltként való nyilvántartásba vétel. Három leadott ajánlóívet, vagyis legfeljebb 24 ajánlást nem vettek figyelembe, mivel arra már nem volt szükség, így nem zárható ki, hogy a vádlott akár legálisan is megszerezhette volna a jelöltté váláshoz szükséges számú ajánlást.

A vádlottnak kiutalt egymillió forintos állami támogatásból eddig 101 ezer forint térült meg. Az ítéletet a vádlott és védője elfogadta, míg az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a jogorvoslat bejelentésére.

A volt SZDSZ-es képviselő Horváth Aladár vezette Magyarországi Cigány Párt volt 2014-ben az egyetlen országos listát állítani tudó cigány kezdeményezés, azonban a pártelnök tisztességes céljai ellenére a pártot a kampány kezdete óta körüllengték a jelöltállítással kapcsolatos botrányok. A mostani ítéletben szereplő ügyhöz hasonló aláíráscsalások miatt az MSZP Roma Tagozata arra szólította fel a Magyarországi Cigány Pártot, hogy léptesse vissza egyéni körzetben induló jelöltjeit. A párt 61 egyéni jelöltjének elindításához összesen 30 500 ajánlásra volt szükség, ezzel szemben a választáson csak 8 285-en szavaztak MCP-s jelöltre.