Kisapostagi doktornő lett a nemzet háziorvosa

2019.11.04. 14:21

Idén is megválasztották az év háziorvosát, csakhogy idén már nemzeti színben: az eddigi Az év praxisa szavazás helyett A nemzet háziorvosa néven indították a pályázatot. Az első helyezést egy kispostagi háziorvos, dr. Fekete Borbála nyerte el, (a leszűkített jelöltekből álló) internetes verseny díjazottjait hétfőn tüntették ki. A doktornő 2011-ben költözött a Fejér megyei településre 11 éves fiával. Orvoscsaládból származik, ő maga aneszteziológus, intenzív terápiás és sürgősségi betegellátó orvosi szakvizsgákkal is rendelkezik a háziorvosi szakvizsga mellett. 

A doktornőt egy baracsi lakos nevezte a versenyre azzal, hogy egy másik helyi, végső stádiumos rákos beteg asszony a sorozatos rosszulléteivel elhasználta a rendelkezésére álló oxigénpalackját. Ekkor értesítették a háziorvost, aki azonnal kiment a helyszínre. „Látta, hogy nagy a baj, a légzés megtámogatásához szükség van sürgősen egy új palackra. Ami ezután történt, az nem mindennapi. A Baracshoz legközelebbi oxigénpalack-elosztó hely Alsónémediben található – ami nem itt van a szomszédban. A doktornő beült a saját autójába, azonnal elhajtott Alsónémedibe, és – erős nyomást gyakorolva az ottani elosztóra – szerzett palackot a betegének, napi bérleti díj ellenében. Mindezt a saját költségén vállalta! Amikor a szállító legközelebb hozta az új palackot, azt mondta Marikának, hogy soha az életben nem hallott és nem látott még senkit, aki így kiállt azért, hogy könnyebbé, elviselhetőbbé tegye a betege életét!"

dr. Fekete Borbála
dr. Fekete Borbála
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A második helyet egy debreceni orvos, dr. Fördős Zsolt szerezte meg, míg a határon túli jelöltek közül az első a topolyai dr. Herbut Elvira, a második pedig az óbecsei dr. Gondos Attila lett. A további díjazottakat ide kattintva tekintheti meg. Az ünnepségen Kásler Miklós a díjazottakról azt mondta: „ők azok az orvosok, akiket annak idején Hippokratész megálmodott."

(Forrás: MTI, kisapostag.hu, duol.hu, evpraxisa.hu)