Összetákolták a Fidesz-többséget Csepelen

2019.11.08. 22:19

Az október 13-i önkormányzati választás látszólag politikai patthelyzetet állított elő Csepelen. Borbély Lénárd eddigi fideszes polgármestert meggyőző többséggel (52,5%) újraválasztották az ellenzék közös jelöltjével, Erdősi Évával szemben, a testületben viszont nem szerzett többséget a kormánypárt. A 17 tagú képviselőtestületben 8 fideszes képviselővel szemben 8 ellenzéki foglalhatott helyet, a kilencedik pedig egy helyi civil, a Buckai Szövetség Egyesület képviselője, Pákozdi József lett. Mivel a polgármesternek is van egy szavazata, ez látszólag 9-9, vagyis politikai társbérlet alakult ki, de a Fidesz elég gyorsan megoldotta, hogy többsége legyen.

Pákozdi József közölte többünkkel már előző nap, hogy el fogja vállalni az alpolgármesterséget és nem fog foglalkozni a 8 ellenzéki párti képviselővel, mert az LMP-t úgyis meg fogja venni a Fidesz, és nem fogunk tudni 9-en egy tömbben szavazni. Ezzel utólag sajnos nem tudok vitatkozni

- számolt be az alakuló ülésen történtekről a momentumos Dukán András Ferenc a Facebook-oldalán.

És tényleg ez történt: három alpolgármester lett, két fideszes és Pákozdi, de az ellenzéki jelöltként megválasztott, LMP-s Tóth Sándort is azzal vádolja Dukán, hogy áruló lett, mivel pozíciókhoz jutott a kerületvezetésben, a fenntarthatósági bizottság elnöke és a városfejlesztési kft. felügyelőbizottsági tagja lett. ("Természetesen megértem, hogy van az a pénz, aminek a feléért megérte ez a sunnyogás" - írta a képviselő korábbi szövetségeséről a posztjában.) Tóth viszont erre azt állítja, ő nem állt át sehova, Dukán hazudik, amikor azt mondja, együtt szavazott a Fidesszel, erre ugyanis csak egyetlen példa volt, a bizottsági struktúra felállításáról szóló voksolás, úgy érezte ugyanis, hogy a kerületnek az alapvető működési kereteket kötelesek a képviselők biztosítani.

Abból szempontból ez részletkérdés, hogy Pákozdi alpolgármesteri szerepvállalása önmagában is garantálja a Fidesznek a testületi többséget - szóval ameddig a mérleg nyelvévé vált Buckai Szövetség elégedett a dolgok állásával, addig Borbély Lénárd is nyugodt lehet.

Az egyesület egyébként azt mondja a honlapján a történtekről, hogy ők kezdettől azért nem vettek részt az összefogásban, mert Erdősi Évát alkalmatlannak tartották közös polgármester-jelöltnek, szerintük a Fideszt csak az a Takács Mónika tudta volna legyőzni, akit áprilisban még be is mutatták polgármesterjelöltként, de aztán a helyi MSZP kihátrált mögüle