Antal, Antónia
-3 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Februárra elkészülhet a drónszabályozás: ahol nem tilos, ott majd lehet drónozni

2019.11.11. 07:04

A jelenlegi szabályozás szerint ha valaki nem megfelelő helyen vagy módon drónozik, három szabálysértési eljárást is indíthatnak ellene. A rendőrség ezt egy eljárásra csökkentené azzal, hogy légi közlekedési bírságot lehessen kiszabni - írja a Magyar Nemzet a hétvégén megrendezett II. Drón Konferencia és Expo kerekasztal-beszélgetései és előadásai alapján.

Ha drónozó más életét, testi épségét veszélyezteti, akkor nem szabálysértési eljárás indulna ellene, mert az már bűncselekmény. Ahogy az október közepén, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történt drónberepülések is bűncselekmények, és a rendőrség aszerint is kezeli a történteket. Nem mellesleg a nemzetközi repülőteret megzavaró háromszori drónberepülés százmilliós kárt okozott.

Jelenleg a légi közlekedési bírság 0 és 100 millió forint között szóródik. A jövőben fix bírságokat szeretnének. Az uniós szabályozás arról is rendelkezik, hogy drónt ittas vagy tudatmódosult állapotban irányítani tilos.

Lovas Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium légi és vízi közlekedési főosztályának vezetője azt mondta: a tárca jelenleg is dolgozik a hazai drónszabályozáson, az új jogszabály várhatóan 2020 februárjára készül el, a hatályba léptetését pedig 2020. július 1-re tervezik. Az új jogszabály tartalmazni fogja azt is, hogy hol nem lehet drónozni. „No drón zónák” lesznek például a repülőterek környékén. Azaz ott lehet reptetni, ahol nem tiltja a szabályozás. A jelenlegi szabályozás azt sorolja fel, hol lehet drónozni.