Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Letartóztatták a csaló bírónőt

2019.11.11. 13:38 Módosítva: 2019.11.11. 13:38
A Központi Nyomozó Főügyészség 20 rendbeli minősített csalás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként a korábban egy kerületi bíróságon elnökhelyettesként, majd csoportvezetőként dolgozó, 2019 júliusa óta nyugdíjban lévő bírót.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019. november 7. napján kutatást tartott a volt bíró bejelentett lakcímén és a tényleges tartózkodási helyén, majd gyanúsítottként hallgatta ki 11 rendbeli, üzletszerűen – négy esetben folytatólagosan - elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének, 8 rendbeli üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntettének és 1 rendbeli üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Mint arról beszámoltunk, a volt bírónő 2008. év áprilisától 2015. év elejéig különböző hitelintézetektől több százezer forinttól, több tízmillió forintig terjedő összegben személyi kölcsönt és hitelt vett fel. A folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalása érdekében a volt bíró 2013. évet követően valótlan hivatkozásokkal, a pénzügyi helyzetét és a visszafizetési lehetőségeit illetően ismerőseit, kollégáit megtévesztve tőlük több százezer forinttól több tízmillió forintig terjedő összeget kért kölcsön annak tudatában, hogy a kölcsönök visszafizetésére nincs reális lehetősége. A sértettek egy része az akkor még bíróként dolgozó gyanúsított hivatásában, vezetői beosztásában, míg egy másik része a gyanúsított és közöttük fennálló ismeretségükben bízva, a kölcsönkért összegeket a gyanúsított részére odaadták.

A gyanúsított 20 sértettet tévesztett meg. Az okozott kár sértettenként eltérő, a legkisebb 650.000 forint, a legnagyobb összesen 74.632.000 forint. A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele 5-15 évig terjedő szabadságvesztés.

Mivel a gyanúsított több, tanúként idézett sértettet a vallomásában befolyásolni próbált, valamint fennáll a szökés, elrejtőzés, és a bűnismétlés lehetőségének a veszélye, a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, amelynek helyt adtak.