Valaki hamisra cserélte a győri múzeumi éremgyűjteményt

2019.11.12. 07:24

Hónapokig hamis gyűjteményt állíthatott ki az egyik győri múzeum, a tárlat eredetei darabjait ugyanis kilopták az épületből, tudta meg az Index. 

Lapunk információját a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)  is megerősítette. Az NNI megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy 

különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A nyomozás érdekeire való tekintettel több részletet egyelőre nem árulnak el.

Azt, hogy a műkincseket mikor cserélhették ki a hamis darabokra, egyelőre nem tudni. 

Gál Katalin, a Győri Főügyészség szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy maga a nyomozás fél éve tart, és az ügyészség „jogsegély kapcsolatban áll az uniós országokkal”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az uniós országoktól „adatokat, információkat kérnek, amit a nyomozás során felhasználhatnak a magyar hatóságok”.

Ebben a konkrét ügyben Ausztriától kérnek adatokat, tudtuk meg a szóvivőtől. Az Index információja szerint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményének eredeti darabjai ugyanis már több külföldi aukción is megfordultak (és úgy tudjuk, egyes aukciókon több tízmillió forintos tételek is szerepeltek).

Ebből kiindulva, és figyelembe véve azt, hogy a nyomozás fél éve tart, az aranyat akár már évekkel ezelőtt hamisra cserélhették.

76784569 2480618798690286 3614394431907561472 o
Fotó: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Facebook

Úgy tudjuk, a rendőrség a nyomozás során már lefoglalta a múzeum egyébként 500 millió forint értékű hamis éremgyűjteményét.

A győri múzeum térsége egyébként nagyon fontos a hazai kulturális örökség szempontjából, ugyanis ott vannak a gyűjtőterületén a legjelentősebb ismert hun kori, avar, longobárd és szláv emlékek.

A múzeumigazgató az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre csak annyit válaszolt, hogy a nyomozás időtartama alatt semmilyen információt nem tud adni.