Még legalább két évig maradnának a magyar katonák Irakban

2019.11.12. 22:10

A Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről nyújtott be határozati javaslatot kedden a Honvédelmi Minisztérium (HM) - írja az MTI.

A HM az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: "Európa és Magyarország biztonságát első helyen továbbra is a tömeges migráció, és az azzal járó terrorizmus fenyegeti". Magyarország továbbra is a terrorizmus elleni küzdelem és Iszlám Állam terrorszervezet ellen szervezett nemzetközi koalíció elkötelezett tagja - tették hozzá.

"A nemzetközi koalícióban való részvételünk fenntartásával a terrorizmus elleni küzdelemhez való hozzájárulásunk mellett, tevékenyen tudjuk szolgálni az illegális migráció, illetve az azt kiváltó okok helyben történő megszüntetésére irányuló külpolitikai célkitűzéseinket. A katonai szerepvállalással hozzájárulunk továbbá a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet által üldözött keresztények védelméhez is" - írta a minisztérium.

A minisztérium arra kérte az Országgyűlést, hogy adja hozzájárulását ahhoz, hogy a Magyar Honvédség továbbra is részt vegyen az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben.

A határozat elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazását adja, hogy egy, legfeljebb kétszáz fős, váltási időszakban négyszáz fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztassunk az Iraki Köztársaság területén történő partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő és csapatkísérő feladatok ellátására 2021. december 31-ig.