Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Feloszlott a pécsi Fidelitas

2019.11.12. 17:19

A Fidelitas Központi Irodája a napokban e-mailt küldött a pécsieknek, hogy az országos elnökség november 6-i ülésén feloszlatta a pécsi csoportot. Az okot nem tudatták, írja a Szabad Pécs. 

Bár a lap kérdéseivel kereste a Fidelitast a központi e-mail címén és a dél-dunántúli régióvezetőjét is, válaszokat nem kaptak. Utóbbi, Beke Zoltán annyit mondott nekik, erről később szeretne nyilatkozni, tehát a hírt nem cáfolta.

A lap kérdései között például az szerepelt, hogy a feloszlatásnak köze lehet-e ahhoz, hogy a Fidesz rossz eredményt ért el Pécsen az önkormányzati választásonKilenc év után ugyanis elvesztette Pécset a Fidesz, sőt, az ellenzék gyakorlatilag kétharmados győzelmet aratott a városban.

Pécset 2010-től irányította Páva Zsolt fideszes polgármester, aki viszont a második ciklusának végére annyira meggyengült, hogy a a Fidesz vezetése egy „stratégiai testületet” ültetett a feje fölé, hogy irányítsa a várost. A kormánypárt reménye az volt, hogy az olimpiai bajnok vízilabdázó és a vízilabda-szövetséget vezető  Vári Attila  elnyeri majd a választók szívét. Azon kívül viszont, hogy ismert és jóképű sportoló, sok erénye nem volt Várinak: egyrészt nem volt még politikus soha, és nem is pécsi. Innentől hiába ápol jó viszonyt a párt fontos emberének számító Bánki Erikkel, hiába tolta alá az infrastruktúrát a pártközpont, csak 41 százalékot kapott, és vereséget szenvedett a korábban a város hőerőművét igazgató, 53,15 százalékot szerző Péterffy Attilától.

Az ellenzék a közgyűlésben is elsöprő győzelmet aratott, a pécsi önkormányzatban 17 mandátumot szerzett az ellenzéki összefogás, míg a kormánypárt mindössze nyolcat. 

A Fidelitas is tolta a fideszes jelölt szerekét a kampányban. A Szabacs Pécs szerint a szervezet elnöke mesedélutánt tartott valahol a parkerdőben arról, hogy a helyiek Péterffy-irtásoknak nevezik a mecseki tájsebeket. Emellett lopott Sportszelet-logót is használtak plakátjaikon

Azóta a Fidelitas válaszolt a Szabad Pécsnek, méghozzá egészen bravúrosat:

A pécsi Fidelitas folyamatos és hatékony vezetésének biztosításához szükségessé vált a csoport megszüntetése. A csoport megszüntetése és a pécsi választási eredmények között nincs összefüggés. A csoport november 9-én újra alakult Nagy Gergely vezetésével.