Az évezred legnagyobb magyar–szlovén heroinszállítmányára csaptak le rendőrök

2019.11.13. 12:59 Módosítva: 2019.11.13. 13:36

Több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalták le a napokban Budapesten és a szlovéniai Koperben – írja az MTI. A szállítmány mindkét országban rekordnak számít. A magyar–szlovén kriminális koprodukciót magyar és szlovén bűnügyi együttműködéssel sikerült lekapcsolni – jelentették be a két ország hatóságai közös sajtótájékoztatón szerdán, Nagykanizsán.

Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője közölte: a szlovén hatóságok bukkantak rá Koperben egy konténerben arra a 730 kilogrammnyi tiszta heroinra, amelynek címzettje egy budapesti cég volt.

A műveletet a Fővárosi Főügyészség támogatta, és a szlovén Koperi Ügyészséggel karöltve haladéktalanul felvette a kapcsolatot az Eurojusttal, ami az Európai Unió igazságügyi együttműködési szerve – írja a Police.hu.  A szlovén rendőrök a konténerből 661 kilogramm kábítószert lefoglaltak, de, hogy elkapják az elkövetőt, a fennmaradó heroint – a magyar nyomozók értesítése mellett – továbbengedték.

A szállítmány november 5-én érkezett meg a magyarországi telephelyre, ahol K. Richárd szétpakolta a fóliatekercseket, majd az általa bérelt raktárban helyezte el azokat. A nyomozók kutatást tartottak a lakásában, ahol csekély mennyiségű kábítószergyanús tablettát, valamint 7 millió forint és 69 450 euró készpénzt találtak és foglaltak le.

A feketepiacon mintegy 17,5 milliárd forint értékű szállítmány egytizedét a két ország hatóságai ellenőrzött körülmények között engedték tovább Budapestre, ahol elfogták és le is tartóztatták a szállítmányt fogadó 47 éves K. Richárdot.