Repülőgép-katasztrófát szimuláltak a ferihegyi reptéren

2019.11.13. 20:05

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren szerdára virradó éjjel, egy súlyos repülőgép-szerencsétlenséget szimulálva: a füsttel, tűzzel és egy használaton kívüli repülőgéppel tartott gyakorlatban a hatósági, repülőtéri és mentő szervezetek 200 munkatársa és 50 önkéntes vett részt.

A feltételezett helyzet szerint egy leszálló gép összeütközött egy másik géppel, amelyik keresztezte a pályáját. Az egyik gépnek a farokrésze sérült meg, a másik pedig lesodródott a betoncsíkról és súlyosan összeroncsolódva állt meg. Utóbbi gépen tűz ütött ki, így az volt a gyakorlat, hogy sértetlen és sérült utasokat kellett kimenekíteni, a szimuláció szerinti holttesteket kellett kiemelni a repülőgépből.

A gyakorlat célja, hogy repülőgép-szerencsétlenség esetén minden érintett hatóság és szervezet rutinszerűen és összehangoltan működjön együtt, továbbá javítsák a kommunikációt egymás között és a tömegtájékoztatásban egyaránt. A Budapest Airport a nemzetközi előírásoknak megfelelően kétévente tart hasonló, teljes körű gyakorlatot, amelynek előkészítése több hónapot vesz igénybe.

(MTI)