Polgármester-választás Várföldén: mégis eredményes a szavazás

2019.11.19. 10:47

Múlt héten még arról írtunk,decemberben újabb szavazás várható a Zala megyei Várföldén, mivel október 13-án és november 10-én is túl sok nem helyben élő választó szavazott – ehhez képest most az MTI arról ír, hogy a Zala megyei területi választási bizottság most eredményt hirdetett. A döntés azonban továbbra sem jogerős.

A helyzet a következő: az eredményt nem a helyi választási bizottság, hanem a területi választási bizottság állapította meg, mondván a választási eljárásról szóló törvény alapján a helyi választási bizottságnak a szavazóköri összesítést követően meg kell állapítania a választás eredményét. Ezt a feladatát azonban nem teljesítette a várföldei helyi választási bizottság, ami a törvény szerint „a választási szerv hallgatása", ezért a területi választási bizottság állapította meg az eredményt. Mindez azután történt, hogy az egyik polgármesterjelölt, Tóth Árpád kifogást nyújtott be. Ő az, aki a területi választási bizottság döntése szerint 96 érvényes szavazattal a megválasztott polgármester lett.

DSOKI20190526306
Fotó: Sóki Tamás / MTI

Az egyéni listás képviselő-választás alapján a képviselő-testületbe bekerült négy független jelöltet is megnevezte a területi választási bizottság. Egy esetben szavazategyenlőség miatt sorsolással döntött a megválasztott képviselő személyéről.

A határozat arra is kitér: a területi választási bizottság nem vizsgálta azt, hogy Várföldén milyen okokból nem hirdettek eredményt, így azt sem, hogy az ún. „hallgatás" jogos volt-e. Mester László Zala megyei főjegyző, a területi választási iroda vezetőjeként kedden az MTI-nek elmondta: hétfő délutánig két fellebbezés is érkezett a megyei választási bizottság döntése ellen. Ezeket a Nemzeti Választási Bizottsághoz továbbították, így ott három napon belül születhet újabb határozat.  • Tippek
  • Babaváró hitel