Ambrus
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Helybenhagyták a cseh taxisofőrre támadó férfiak büntetését

2019.11.21. 14:48

Jogerősen 9 év és 6 év szabadságvesztést kapott az a két férfi, akik 2017 augusztusában rátámadtak egy taxisofőrre Csehországban, és majdnem megfojtották, írja honlapján a Fővárosi Ítélőtábla. Az elsőrendű vádlott P. D., és a 6 évet kapott T. K. májusban ugyanilyen időtartamú büntetést kapott az elsőfokú bíróságtól, ám a korábbi fegyházbüntetést fiatalkorukra való tekintettel börtönbüntetésre enyhítette az ítélőtábla, továbbá az emberölési cselekményt „társtettesként elkövetettnek" minősítette. 

A vádirat szerint a harminc év alatt férfiak 2017. augusztus 23-án Csehországba utaztak munkavállalás céljából, azonban pár nap múlva úgy döntöttek, hogy hazatérnek. A két férfi – miután a pénzük elfogyott – vonattal, jegy nélkül Magyarország felé tartott, amikor Pardubice állomáson a kalauz leszállította őket.

Ekkor elhatározták, hogy a közelben várakozó taxisofőrök egyikével egy elhagyatott helyre vitetik magukat, és kirabolják. A két férfi egy, a pályaudvar közelében található kerékpárról eltávolította az acél fékhuzalt, hogy majd azzal fojtsák meg kiszemelt áldozatukat. A taxissofőrrel az éjszakai órákban egy elhagyatott ipartelep közelébe vitették magukat, majd a hátsó ülésen tartózkodó fiatalabb férfi a huzallal fojtogatni kezdte a sértettet, aki még éppen a huzal alá tudott nyúlni az ujjaival. Közben a jobb első ülésen ülő társa a védekező sofőrt megütötte. A vezető végül ki tudta magát szabadítani, azonban a támadók kirángatták a kocsiból, és tovább bántalmazták. A két vádlott kitépte a taxi navigációs készülékét, azonban a kocsiból végül csak három doboz cigarettát tulajdonítottak el, majd Magyarországra utaztak.

A cseh hatóságok büntetőeljárást indítottak, amelyet a magyar hatóságok átvettek. A taxisofőr könnyű sérüléseket szenvedett, azonban a bíróság szerint, ha nem tette volna az ujjait a huzal és a nyaka közé, meghalhatott volna.