A luxuséttermek és szállók vendégei percenként egy forintért parkolhatnak a Budai Várban

2019.11.22. 18:50 Módosítva: 2019.11.25. 13:17

Gelencsér Ferenc, a Várnegyed momentumos alpolgármestere Facebook-posztjában írta meg a tapasztalatait a Budai Várban történő parkolás furcsaságairól, arról, hogy a kiváltságosoknak döbbenetesen alacsony áron lehet parkolni az ország egyik legnagyobb turisztikai központjában. 

Azt írja, amikor hivatalba lépett, eldöntötte, utánajár a kerületi parkolási ügyeknek, és érthetetlenebbnél érthetetlenebb szerződésekkel találkozott. Egyes cégek, például a Hilton vagy "az előző városvezetéssel jó viszonyt ápoló étteremtulajdonosok" vendégei 1 forint + ÁFA/perc alapdíjon parkolhatnak a Vár területén.

A kedvezményezett helyek listája ennek a dokumentumnak a végén található. 

Tehát ha valaki egy 30 ezer forintos vacsorára felugrik a várba, vagy megszáll a Hiltonban egy éjszakára 40 ezerért, akkor közben egy forint + ÁFA/perc alapon parkolhat az első három órában egy olyan helyen, ahol a lakók egyre jobban háttérbe szorulnak, és problémát jelent a saját otthonuk közelében történő parkolás - írja Gelencsér. 

Azt derítette ki, hogy 8 353 866 forint jött össze tavaly 1 forint + ÁFA/perces azaz 76,2 forint/órás áron való parkolásból. Ez 10 609 410 forint bevételt jelentett a kerületnek.

A város más kerületeiben, például a Lipótvárosban 525 forint/óra a parkolási díj. Ha csak a lipótvárosi díjszabást veszik alapul, akkor is közel 62 millió forinttal folyt be kevesebb pénz, mint amennyi befolyhatott volna.

Egy másik példa: az Index szerkesztőségének környékén, Óbudán például percenként 5,8 forintba kerül a parkolás. 

Az alpolgármester kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a parkolási kódoló rendszert és annak alkalmazását úgy, hogy a kedvezményezettek köréből a profitorientált luxuséttermek és -szállodák kerüljenek ki, "a Budai Vár ugyanis egyrészt megtelt, másrészt nem parkolóház" - írta.