Pofátlanul visszaélt a 2018-as választásra kapott támogatással egy nádudvari jelölt

2019.11.22. 17:59

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság annak a nádudvari férfinak az ügyében, aki nem tudott elszámolni a költségvetésből kapott támogatással - közölte a bíróság

Az október 30-án a bíróság költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat. Halmazati büntetésül 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették, továbbá 300 000 forint pénzbüntetést is kiszabtak.

A férfit a 2018-as országgyűlési választásokra egyéni választókerületi képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették, ezután a központi költségvetésből biztosítottak neki több mint egy millió forint támogatást. 

Egy, a vádlott által meghatalmazott férfi a Magyar Államkincstár Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságán átvette a kincstári kártyát és az ahhoz tartozó PIN borítékot, majd átadta a vádlottnak. A nádudvari férfi tudta, hogy az azon lévő támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható.

Az általános parlamenti választás után a vádlott 2018. május 8-án a Magyar Államkincstár felhívásának eleget téve benyújtotta a támogatás felhasználására vonatkozó elszámolást.

A kincstár később hiánypótlást kért, azt, hogy a 2018. március 20-án a kincstári kártyával teljesített tranzakció vonatkozásában a felmerült költségeket részletesen indokolja, valamint küldje meg a csatolt számlák hitelesített példányát. A vádlott a hiánypótlásnak nem tett eleget, így a támogatás kétszeresét kellett volna visszafizetnie.

A férfi 732 000 forint erejéig hiteltelen bizonylatokat nyújtott be a Magyar Államkincstárhoz, amivel így vagyoni hátrányt okozott Magyarország költségvetésének.

A bíróságon megállapították, hogy egy nádudvari kulturális rendezvényt nem szerveztek meg 2018. március 27-én, a vádlott az eredeti számlákat visszaküldte az egyesületnek, ugyanis a rendezvényt maga a vádlott mondta le. A vádlott keresetet nyújtott be a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, hogy az államkincstár határozatát a támogatás összegének visszafizetésével kapcsolatban helyezze hatályon kívül. A bíróság a vádlott keresetét jogerősen elutasította.

A NAV a Magyar Államkincstár kezdeményezésére a köztartozás végrehajtása érdekében a több mint kétmillió forint tekintetében vette át a behajtásra átadott összeget, amiből 57 000 forint térült meg önkéntes visszafizetés útján, további befizetés nem történt.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalást lehetett volna kérni.

A döntést az ügyészség és a vádlott is tudomásul vette, így jogerős.