Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Markáns lehűléssel kezdődhet a december, havazás várható

2019.11.27. 15:01

A hónap végén átalakulás következik időjárásunkban, ami a nagy térségi áramlási viszonyokat illeti - tudtuk meg a Metkep.hu előrejelzéséből. December első napjaiban északira, északnyugatira fordul felettünk a légpálya, amivel több hullámban sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Közép-Európát. A legfrissebb számítások szerint jövő hét elején az ország több pontján havazhat, sőt, akár rövid ideig megmaradhat a hótakaró is. Erre legnagyobb esély Észak- és Nyugat-Magyarországon, továbbá a hegyekben lesz.

A változás már csütörtökön és pénteken elkezdődik, egy mérsékeltövi ciklon csapadékzónája sokfelé okoz majd esőt, záport, viszont még enyhe idő lesz.

Az igazi változás majd ennek a légörvénynek az északra, északkeletre helyeződése mögött indul el, mivel mögötte egy markáns hidegfront képződik az előretörő sarkvidéki és a tőle délre található enyhe, óceáni levegő határvonalán - írja a Metkép. 

ido.gif

Az ábrán a hidegfronti szakaszt és a mögötte felhalmozódó fagyos levegőt láthatjuk, továbbá az óceán felett piros nyilakkal azt a peremciklont, ami majd a Földközi-tenger medencéjében, a nálunk várhatóan jelentős csapadékot hozó mediterrán ciklon kialakulásában vesz részt.

Látható, hogy észak felől hideg míg délről meleg levegő nyomul előre, a két légtömeg keveredésének hatására, a két légtömeg határán képződnek a Földközi-tenger medencéje felett mediterrán ciklonok, amik a medence bőséges csapadékellátottságát biztosítják a téli félévben.

A lehűlés első hulláma a hétvégén már érezteti hatását, bár érdemi csapadék ekkor nem hullik, de záporeső, egy-egy futó hózápor előfordulhat és megerősödik helyenként viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél.

Vasárnap délután este délnyugat felől érheti el térségünket a légörvény kiterjedt felhő- és csapadékrendszere, ezért beborul az ég és hétfőre virradóan egyre többfelé alakul ki csapadéktevékenység, ennek halmazállapota térben és időben változhat. Élénkülni kezd a délkeleti szél.

A kezdeti esőket várhatóan hétfőn észak felől többfelé havas eső később havazás váltja fel, különösen a hegyekben hullhat tekintélyes mennyiség, míg a síkvidéki területeken intenzitás és hőmérsékleti viszonyoktól függő lehet a hó megmaradása. Dél,- Délkelet-Magyarországon a csapadék nagy része esőnek mutatkozik. 

A jövő hét első napjaiban a ciklon elvonulta után a derült, szélvédett, hóval fedett tájakon, a hegyvidékek lábánál kemény fagyok valószínűek. Napközben is alig haladja majd meg a 0 fokot, többnyire 0, +5 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Jövő hét közepétől viszont újabb enyhülés kezdődik.