Fertőző agyhártyagyulladás végezhetett egy borsodi csecsemővel

2019.11.29. 20:00

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Ricsén egy 15 hónapos gyermek életét vesztette, az elsődleges vizsgálatok alapján fertőző agyhártyagyulladás miatt - írja a Blikk. A gyerek kedden lett lázas, de a körzeti orvos más betegség tünetének vélte a magas lázat, és nem adott antibiotikumot, mert a gyermek nemrég kapta meg a bárányhimlő elleni védőoltást, és félő volt, hogy a két hatóanyag gyengítené egymást.

A gyerek állapota később rosszabbodott, nagyon aluszékony lett és véraláfutások jelentek meg a testén. Ekkor az édesanya hívta a mentőket, de a kisfiú a kórházban meghalt. A kórház a Tényeknek megerősítette, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint fertőző agyhártyagyulladás okozhatta a gyerek halálát.

Karantén fertőzésgyanú miatt

A nap folyamán egy másik halálesetnél már felmerült a fertőző agyhártyagyulladás lehetősége. Az M1-es autópályán péntek délelőtt karantén alá vonták a Sasfészek-tó pihenőhelyet, mert egy gyermek fertőző betegség miatt veszíthette életét. A beteg egy csecsemő volt, aki az M5-ös autópályán lett rosszul egy buszban, de a helyszínre érkező mentősök nem tudták megmenteni a kislány életét. Győrfi Pál, a Mentőszolgálat szóvivője a Blikknek azt mondta, a tünetek alapján felmerült a fertőző betegség lehetősége. Ennél az esetnél az agyhártyagyulladást egy szemtanú említette a lapnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a megbetegedést feltételezhetően olyan kórokozó idézte elő, amely nem okoz nagy járványokat. A családdal együtt utazók és a gyermek ellátásában részt vevők gyógyszeres védelemben részesültek. A karantén tényét az ORFK megerősítette: a rendőrök feltartóztattak egy román autóbusz a pihenőben, de a pontos okot nem árulták el. Egy közeli étterem dolgozója szerint az egyenruhások egyenként átvizsgálták a román busz utasait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport