Zöld népszavazást kezdeményez az LMP

2019.11.29. 18:32 Módosítva: 2019.11.29. 21:39

Kendernay János, az LMP társelnöke pénteken átadta a "zöld népszavazás" kérdéseinek első, öt kérdésből álló csomagját Sóskuti-Varga Gergely főosztályvezetőnek a Nemzeti Választási Irodában (NVI) - közölte az MTI.

Az LMP szerint a kormány még ott tart, hogy a klímaváltozás létezését is vitatja időnként, és ez elfogadhatlan számukra. "A beszéd és a viták ideje lejárt, eltitkolt konzultációk helyett azonnali cselekvésre van szükség, ha gondoskodni akarunk a saját és gyerekeink, unokáink jövőjéről" - közölték.

A következő napokban újabb kérdések benyújtása követi majd, illetve a párt közös gondolkodásra hívja az embereket, hogy milyen további kérdésekkel lehetne egy új, zöld irányba állítani Magyarországot.

A párt szerint az emberek tisztában vannak vele, hogy ők az utolsó generáció, akinek még a saját kezében van a sorsa, és érdemben tehet a jövő megóvásáért. 

Az öt kérdés:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami szervek a széndioxid-kibocsátásra közvetlenül vagy közvetve kiható minden döntési javaslatról az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás vizsgálata alapján döntsenek?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 2022. január 1-jét követően Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásból termelt villamos energiát előállító erőművek létesítése legyen engedélyezhető?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 2030. január 1-jét követően Magyarországon kizárólag megújuló energiaforrásból termelt villamos energiát előállító erőművek működése legyen engedélyezhető?  
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy 2025. január 1-jét követően nem visszaváltató csomagolószerként műanyag – a teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból készült biológiai úton lebomló műanyag kivételével – ne legyen felhasználható és forgalomba hozható?
  •  Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló közlekedési társaságok fosszilis üzemanyaggal működő járműveket utasszállítási célra ne szerezhessenek be?