Áder gyerekei is kaphatnak napidíjat, Schmitt Pál és Sólyom is bővítheti stábját

2019.12.05. 06:15

Nemcsak az Áder János köztársasági elnök és tucatnyi állami intézmény vezetőjének illetményét emelnék meg januártól, hanem az államfő házastársának és gyerekének is pluszjuttatásokat állapítanak meg - írja a Blikk.

A lap egy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslatban szúrta ki, hogy az elnök felesége, ha kéri, jogosult lesz saját, kétfős titkárság alkalmazására, valamint hivatali gépkocsi használatára akár saját célból is. Külföldi utazásai esetén pedig napidíjra, költségtérítésre és kíséretre tarthat igényt, amennyiben hivatalos programon vesz részt. Emellett első osztályon utazhat repülőn és vasúton is. A tervezet szerint külföldi programjaik esetén ugyanazok a jogosultságok járnak a gyerekeiknek is, mint az államfőnek, vagyis napidíjat és költségtérítést is kaphatnak.

A javaslat bevezeti az özvegyi ellátás fogalmát. Az államfő özvegye az elnöki illetmény hatvan százalékát kaphatja meg, ha nem rendelkezik saját nyugdíjjal. Ez havonta kétmillió forintos járandóságot jelenthet jövő januártól. A volt köztársasági elnökökről sem feledkezik meg a javaslat: Schmitt Pál  és Sólyom László bővítheti a stábját, mivel az eddigi kétfős titkárság helyett már három főt alkalmazhatnak. Emellett külföldi útjaik során jogosultak lehetnek költségtérítésre, valamint első osztályt is igénybe vehetnek a repülőn.  • Csok