A középiskolások harmada rendszeresen iszik

2019.12.09. 10:50

A 14-18 év közötti fiatalok negyede legalább hetente iszik alkoholt – derül ki egy idén novemberben készült online felmérésből. A Szétcsúszva program részeként lefolytatott kutatás szerint a 15 évet betöltöttek 80 százaléka már kipróbálta az alkoholt, a felmérésben részt vett 18 év alattiak pedig kevesebb, mint 3 százaléka nem ivott még soha.

A felmérés szerint főleg vidéken aggasztó a helyzet: a kisebb településeken a fiatalok több mint 60 százaléka próbálta ki 14 éves kora előtt az alkoholt, míg Budapesten ez az arány szintén magasan, de legalább 50 százalék alatt van.

Szetcsuszva - fiatalok alkoholfogyasztasa infografika

A középiskolás korúak nagyjából fele hétvégenként iszik alkoholt, de csak akkor, ha valami olyan esemény van. Nagyjából negyedük hétvégénként rendszeresen iszik, 7 százalékuk hetente többször is, és nagyjából másfél százalék mondta azt, hogy már ebben a korban szinte mindennap fogyaszt alkoholt.

Az online kérdőív kitöltőinek 41 százaléka főleg égetett szeszt (pálinkát, gyomorkeserűt, rum, vodka, stb.) fogyaszt, a leginkább sört ivók aránya 30 százalék közelében van, a borosoké valamivel meghaladja a húsz százalékot. Az égetett szesz a lányoknál, a sör a fiúknál a legnépszerűbb.

A kitöltők közel fele úgy gondolja, hogy ha iszik, akkor jobban ki tudja engedni a gőzt, minden negyedik kitöltő pedig azt mondta, hogy ha hétvégén bulizni megy, csak alkohollal tud ráhangolódni. Hatvan százalékuk érzi úgy, hogy tudja, hol a határ, és mi az az alkoholmennyiség, ami még nem árt meg. A válaszadók csaknem egyharmada állította, hogy szereti az alkoholos italok ízét. Magas, húsz százalék fölötti azok aránya, akik úgy érzik: ha nem innának alkoholt egy társaságban, túlságosan kilógnának a sorból.

A felmérésben részvevők közel kétharmada volt már másnapos, közel ugyanennyien hánytak már alkoholtól, csaknem felüket ütötte ki úgy pia, hogy nem emlékeztek dolgokra. A válaszadók közel negyede érezte, hogy alkohol hatására megváltozott a hangulata, depressziós, szorongós lett, ez a lányoknál gyakoribb, mint a fiúknál.

„A felmérés eredménye igazolja, hogy a helyzet rendkívül rossz a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén” – értékelte a felmérést készítő Szétcsúszva program közleményében az eredményt Zacher Gábor toxikológus. Szerinte minden erővel a fiatalkori alkoholfogyasztás vosszaszorításán kell dolgozni.