Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Szubtrópusi levegő érkezik Afrikából jövő héten, 15-16 fok is lehet

2019.12.11. 15:24

A Metkép szerint csütörtökön egy mediterrán ciklon felhőrendszere éri el Magyarországot, ezért délkelet felől erős felhősödés kezdődik, újra csapadékos napok következnek. A hét végétől kezd majd újból megnyugodni a légkör, jövő hét elején viszont szokatlanul meleg, szubtrópusi léghullámok érik el Afrika felől Európa belsejét.

szubtropusi.png

A Metkép azt írja, szombaton kelet felé elhagyja térségünket a csapadékzóna, nyugat felől megszűnnek az esők. Szárazabb levegő érkezik, de a hőmérséklet még jelentősen nem emelkedik, bár pár fokkal az ilyenkor szokásos (4 fok) felé valószínű.

Vasárnaptól határozott melegedésre számíthatunk. +5 fok felé emelkedik az egész országban a hőmérséklet, néhol a +10 fok körüli értékek lesznek a meghatározók.

Jövő hétfőtől további melegedés várható, erősödik a nappali felmelegedés, nagy területen fagymentes éjszakák alakulhatnak ki, számottevő eső nélkül.

A hét első napjaiban gyakran megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik a déli, délnyugati szél, ami éjjel is élénk maradhat, így a széllel érintett körzetekben az éjszakai minimumok sem süllyednek lényegesen +10 fok alá.

Hétfőn többnyire már +10 fok körül, keddtől már az északkeleti megyéket leszámítva 12-15 fok körül lesznek majd a csúcsértékek. Helyenként 16-17 fokos csúcsérték is előfordulhat. 

Szerdán tetőzhet a "hőhullám", majd egy gyenge hidegfront súrolhatja hazánkat, mérsékelve a felmelegedést.

A komolyabb lehűlés azonban még várat magára.