18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Külön vizsgálták a gyilkossági kísérletet és azt, hogy a férfi alkalmas-e apának

bp3
2019.12.16. 16:45 Módosítva: 2019.12.16. 16:57

A győri ipari park és a vasút között üzemek, raktárak és néhány szálló mellett haladunk az egyébként sivár közúton, ahol egy 70 lakásos bérházrendszerben szombatról vasárnapra az egész országot megrázó tragédia történt. Egy, korábban éppen a felesége ellen gyilkosságot megkísérlő férfi megfojtotta két gyermekét. Ezután kiment a folyosóra, bezárkózott a vizesblokkba és ott felakasztotta magát.

Idén ez legalább a harmadik olyan eset, amelyben egy férfi (mondjuk úgy, hogy egy apa) a gyermekei ellen fordult, de hosszan lehetne sorolni azokat az alkalmakat, amikor egy családfő erőszakosan lépett fel az élettárs/feleség, vagy éppen a saját szülei ellen. A győri hétvégi esetben sincsenek értelmes válaszok azokra a kérdésekre, hogy egy ember, aki már többször is a családja ellen fordult, hogyan kaphatott arra lehetőséget, hogy gyermekeivel egyedül maradhasson.

H. Gábor és felesége Szombathelyen éltek, kapcsolatuk a szombathelyi törvényszékhez benyújtott vádirat szerint nem volt felhőtlen. A vádiratban azonban mintha több szó esne a nő felelősségéről, mint a férfiéről, ennek tulajdoníthatóan például egészen részletesen megismerhető, hogy a nő többször is félrelépett, majd ezt megelégelve H. 2016 májusában „elhatározta, hogy megöli. 2016. május 9-én a vádlott egy kalapáccsal és egy papírvágó szikével bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a sértett életveszélyes sérülést szenvedett. Az alapügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a terhelt a cselekmény idején beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt.”

H. tehát súlyos fokban korlátozva volt, hogy felismerje, mit is tesz, így a gyilkossági kísérletért és három kiskorú veszélyeztetése miatt első fokon öt évre ítélték, a másodfokú győri ítélőtábla pedig 2018-ban helybenhagyta az ítéletet. Az ügy egyik lényeges kérdése, hogy ezek után miképpen fordulhatott elő, hogy a gyermekeivel találkozhatott?

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

A bíróságon ez is kulcskérdés volt annak idején, de a bíró úgy látta, a gyilkossági kísérlet valamint a gyerekekkel kapcsolatos felügyeleti jogi kérdések nem tudnak úgy egymás mellett futni, hogy a gyilkossági ügyben hozandó döntést ne odázza el. Mert ez utóbbi kérdés aprólékos bizonyítást kívánt, mint írták: „ezen indítvány érdemi elbírálása további hosszadalmas bizonyítást igényelne az ügyben felmerült adatokra tekintettel, amely jelentősen késleltetné az indítványnak a büntetőeljárásban való érdemi elbírálását”.

Így a gyilkossági kísérlet (illetve a gyerekek veszélyeztetése) miatt indított eljárás, illetve az a kérdés, hogy a férfi alkalmas-e családi életre, különvált, arról külön döntöttek.

H. mintegy három évet töltött börtönben, ahonnan jó magaviselete miatt idén szeptemberben szabadulhatott. Gyermekei és felesége az ügyészség közleménye szerint a férfit a börtönben is rendszeresen látogatták, csomagot küldtek neki. Ennek azért van jelentősége, mert a nő idén júniusban elvált a férfitől, a szombathelyi járásbíróság júniusban mondta ki a válást – úgy, hogy közben ugyanott, a szombathelyi járásbíróságon zajlott az az eljárás, ami a férfi gyerekfelügyeleti jogairól döntött. Az ügyészség azt akarta elérni, hogy a férfinak ne lehessenek a gyerekekkel kapcsolatos jogai, de a törvényszék közleménye szerint a nő a férfi oldalán csatlakozott be a perbe, és "kérte", hogy ne szüntessék meg H. felügyeleti jogait.

Az igazságügyi pszichológus szakértő is az anya álláspontját erősítette, írja a közleményben az ügyészség. A szakvélemény szerint az alperes „érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak”.

Utólag persze megmagyarázhatatlannak tűnik az anya hozzáállása, de az egyáltalán nem ritka, hogy egy abuzív párkapcsolatban a bántalmazott fél a kívülállók számára felfoghatatlan módon ragaszkodik párjához. A tragédiát követő felelősséghárításban ezért most sokan megpróbálják az anya szerepét felnagyítani, de e kérdés megválaszolása komoly pszichológiai és pszichiátriai vizsgálatokat igényel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az elmúlt években, vagy a hétvége óta mi játszódott le a nőben.

A 35 éves férfi munkába állt, és egy helyi villamossági cégtől kapott szolgálati lakásban múlt pénteken először fogadhatta a gyerekeket. A rendőrség még nem nem kapta meg hivatalosan a boncolás eredményeit, így az nem ismert, hogy mikor támadt rájuk. A gyerekek anyja Szombathelyről vasárnap délben utazott Győrbe, majd miután a család sem a kopogásra, sem a telefonra nem reagált, nem sokkal három előtt, rémülten hívta a rendőröket. Elmondta, hogy nem tud a lakásba bejutni, és hogy csak az egyik szobába zárt gyereke válaszol neki.

A rendőrök a katasztrófavédőkkel együtt érkeztek a helyszínre, a lakást feltörve a szobában megtalálták a 6 éves kislányt, a 10 és a 13 éves gyerekeket azonban élettelenül találták. Bár a lakásban nem volt nyoma dulakodásnak, az azonnal látszott, hogy „idegenkezűség történt”. Elkezdték keresni a férfit is, a kis szoba konyhás lakásban nem volt, így elindultak a folyosón. A folyosó végén a vizesblokkot zárva találták, amikor az ajtót kinyitották, megtalálták férfit, aki felakasztotta magát. A férfi nem pizsamában, nem alsóneműben volt, hanem rendesen fel volt öltözve.

A felfoghatatlan tragédiáról korábban az a hír jelent meg, hogy a férfi agyonverte a gyerekeket, amit feltehetően arra alapoztak, hogy a szobába zárt kisgyerek azt mondta az anyjának, hogy a testvérei feje piros, de az nem vér volt, hanem a fojtogatás miatt elváltozott a színük. A hatéves, életben maradt kislányt kórházba szállították, azonban semmilyen sérülést nem találtak rajta, és úgy tűnt, azonnali pszichológiai vizsgálatra sincs szükség, így édesanyja még aznap este hazavitte Szombathelyre.

A kislány H. Gábor vér szerinti gyermeke, a két megölt gyermek közül a nagyobbik fogadott gyerek volt, de a férfi a nevére vette, és sajátjaként viszonyult hozzá, ha egyáltalán lehet ilyet írni ebben a drámai helyzetben.

Kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak, nem terveznek-e törvényi szigorítást, vagy vizsgálatot a gyermekvédelemmel kapcsolatos felmerült kérdések miatt, ők a kérdéseket illetékesség hiányában átküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

Borítókép: Mécsesek a gyilkosság helyszínén Fotó Bohus Péter / Index

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport