A kormány állítja, nem kell beutaló a szűrőbuszokra

2019.12.18. 10:27

2018. november 16-tól 2019. december 31-ig 150 ezer fő "szűrésbe bevonása megtörtént, tehát nem áll fenn az a kockázat, hogy a forrást az Európai Uniónak vissza kell fizetni" - közölte Gurmai Zita (MSZP) kérdésére Rétvári Bence államtitkár.

A szűrésbe bevonás azt jelenti, hogy 160468 fő vett át a szűrési csomagot a "Helybe visszük a vizsgálatot" program keretében, közülük pedig 153 ezer ember küldött mintát szűrővizsgálatra.

Rétvári szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által működtetett szűrőbuszokon a vizsgálat ingyenes, nem szükséges hozzá beutaló.

Gurmai korábban szóvá tette, hogy 2018-ban nem indult el vastagbélszűrési program, ami miatt felmerült a veszélye, hogy vissza kell fizetni hatmilliárd forint uniós támogatást. A politikus azt is állította, hogy a szűrőbuszokon csak beutalóval lehet ingyenesen igénybe venni a vizsgálatokat.

Rétvári válaszában arró is írt, hogy "megszervezésre került" országos lefedettséggel a vastagbélszűrésben résztvevő laboratóriumok rendszere, amelyből a politikus szerint 51 van.

Szerdán a 444.hu közérdekű adatigénylessel megtudta az NNK-tól, hogy a szűrőbuszok tavaly január és november között 133-szor települtek ki, egyesével alig több, mint havi egyszer. Arra a kérdésre, hogy miért csak ennyiszer használták az összesen több mint egymilliárd forintba kerülő buszokat a szervezet azt válaszolta, hogy folyamatosan biztosították a használatot az illetékes szervezetek számára.

A téli hónapokban egyáltalán nem végeztek szűréseket, az országos tisztifőorvos szerint azért, mert "a vizsgálatra várakozók számára nem tudunk bennük helyet biztosítani". A tisztifőrosvos arról is írt, hogy a kormány az általános szűrőbuszok mellé tíz mammográfiás járművet is rendelt összesen 1,75 milliárd forintért, ezeket csúszás után októberben átvették, az engedélyezési eljárás pedig folyamatban van.