Orbán: Abban hiszünk, hogy belénk törik a foguk

2019.12.24. 07:05

A klímavédelem árát a klímarombolóknak kell megfizetniük - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetben kedden megjelent karácsonyi interjúban.

A kormányfő úgy gondolja, a klímaválság fő felelősei a legnagyobb, leggazdagabb államok és a világ legnagyobb multinacionális vállalatai. Emiatt szerinte "nekik kell elsősorban állniuk a számlát, és nem a szegényebb országoknak". Azt is közölte,

nem fogadhatjuk el, hogy a klímavédelemre hivatkozva megemeljék az energiahordozók és az élelmiszerek árát, és újra megsarcolják a magyar családokat.

A klímavédelem Orbán szerint nem pártirányultság és nem ideológiai verseny kérdése; a teremtett környezet védelme mindenkinek érdeke, és a keresztény tanítás fontos része is. Álláspontja szerint ehhez a komoly kérdéshez "jobb, ha komolyan közelítünk"; az üres politikai jelszavak inkább ártanak, mint segítenek - mondta.

A miniszterelnök a kormány családpolitikájáról is beszélt, azt mondta, a családtámogatás (ami szerinte "Európa legátfogóbb családtámogatási rendszere"), "túlélésünk záloga, mert amelyik nemzet nem képes a biológiai önfenntartásra, az nem képes (...) a kulturális, érzelmi közösségének megőrzésére sem, és el fog tűnni (...)". 

Arra a felvetésre, hogy a kormány gazdasági válságtól tart, Orbán Viktor úgy válaszolt: "azt minden értelmes ember tudja", hogy 2020 nehéz év lesz Európa számára. Szerinte Brüsszelben két komoly hibát követtek el: az egyik a migránsok beengedése volt, a másik, hogy

"elrontották az európai gazdaságpolitikát".

Ez Orbán szerint abban nyilvánul meg, hogy az Európai Unió versenyképessége folyamatosan romlik, az euróövezet teljesítménye lassul, így a gazdasági növekedés motorja mára Közép-Európa lett. A miniszterelnök a magyar gazdaság eddigi eredményeinek megvédéséhez olyan tudás és technológia kell, olyan iparágakra van szükség, amelyek a munkahelyeken túl tartósan képesek magas profitot termelni. 

A bevándorlást szokás szerint Európa legfontosabb ügyének nevezte, amely "nemcsak ma, idén vagy jövőre, hanem évtizedeken át" meghatározza az európai politikát és az európai államok kapcsolatrendszerét. A nyugati országokban - folytatta -, ahova beengedték őket, a muszlim népesség évről évre nő, a keresztény pedig csökken.

"Ez olyan folyamat, amelyet megállítani akkor is nehéz feladat lenne, ha volna egyáltalán ilyen szándék. De nincs" - mondta Orbán Viktor. Szerinte a "bevándorlóországok" nem fogadják el, hogy Magyarország nem akar erre az útra lépni, ezért egyre nagyobb nyomást gyakorolnak. A "természete szerint hullámzó erejű" migrációs nyomás most újra növekszik. Nemcsak a magyar határt őrző katonák, rendőrök tapasztalatai, hanem az EU saját hírszerzése szerint is, mondta. 

A miniszterelnök szerint ha a magyar határon nem lenne kerítés és nem lennének fegyveresek, akkor újra migránstömegek lennének Magyarországon. Közben Brüsszel kitartóan támadja a határt védő magyar jogszabályokat,

miközben egy fillért sem ad a kerítésünkre.

Orbán azt mondta, nem véletlen, hogy a határvédelem jogi kereteit megalkotó Trócsányi Lászlót a baloldali és liberális pártok nem fogadták el európai biztosnak.

Kifejtette, Brüsszel célpontjai azok az államok, amelyek ellenzik a bevándorlást, és megtagadták a migránsok kvóta szerinti elosztását. Magyarország nemzeti alapon álló ország, ahol a népesség keresztény kultúrájú, és ilyen is akar maradni, ezért ellenzi a kabinet a bevándorlást - rögzítette a kormányfő. Kiemelte, hogy a "Soros-hálózat" egész Európát akarja vegyes kultúrájú kontinenssé változtatni, lehetőleg a nemzetállamok felszámolásával. "Mi azonban arra kaptunk többször megerősített felhatalmazást a magyar választóktól, hogy szembeszálljunk ezzel a tervvel, és ezt is fogjuk tenni.

Ők az állkapcsuk erejében hisznek, mi pedig abban, hogy belénk törik a foguk

- mondta. Ilyen felvezetés után talán meglepő, de az új összetételű Európai Bizottsággal kapcsolatban a kormányfő megjegyezte:

minden európai intézményt támogatnak, és azokkal együttműködésre törekszenek.

"De nekünk Magyarország az első. Ezért nem riadunk vissza a vitáktól sem" - hangoztatta.

A szegénység fölszámolására vonatkozó kérdésre Orbán Viktor úgy reagált, szerinte végre "jönnek az első komoly eredmények". 2010 óta egyharmadára csökkent a súlyos anyagi nélkülözésnek kitett emberek száma; igaz, "még mindig több százezren vannak, de látom azt is, ahogyan lépésről lépésre haladni fogunk".

Orbán Viktor a karácsonyról azt mondta: "Csatazaj helyett elcsendesedés, feleselés helyett elfogadás és szeretet, fecsegés helyett elmélyülés, profán helyett szent, mennyből az angyal. Ezt várom mindig."  • Tippek
  • Biztosítás