Ki kellett emelni a forgalomból hat felújított orosz metrókocsit, mert szétette őket a rozsda

2020.01.03. 08:31 Módosítva: 2020.01.03. 08:41

Arról a hat metrókocsiról van szó, amelyeket a felújított orosz metrószerelvények közül elsőként szállítottak Budapestre. Az Mfor.hu szerint a felújított kocsik padlólemezeit „felzabálta a rozsda”, ezért ki kellett vonni őket a forgalomból.

A beszerzés 69 milliárd forint értékű volt, de „nagyobb a baj, mint gondolták” – írja a lap. A rozsdásodás nem újdonság, sőt. Az, hogy a kocsikon elkezdődött a korrózió, már ideérkezésük után kiderült. Először 2017 májusában az ajtók környékén jelentek meg rozsdafoltok, ezt jelezték a gyártónak.

A MetroVagonmas az első 13 szerelvény (darabonként hat kocsival) leszállítása után közölte, hogy a gyártó megváltoztatta a technológiát, most már nem lehet gond. A lap szerint éppen ez az a szállítmány, amelynek kocsiszekrényei évek óta áztak a cég udvarán.

Aztán előjöttek a foltok a tetőfelületen, most pedig a padlón.

A BKV új igazgatóságának decemberi ülésén a fővárosi közlekedési cég egyik vezetője beszámolt a rozsdásodásról, de a lap szerint azt mondta, 

felesleges független szakértővel megvizsgálni a kérdést. Azt is mondta, hogy minden kocsin tud ennél tíz nagyobb problémát is, de ezzel együtt is feleannyi problémát generált eddig az orosz jármű, mint amennyit generáltak az Alstom szerelvények és a CAF villamosok. Az igazgatóság elfogadta az érvelést.

A kocsikat csak a javítás után engedik vissza a forgalomba. Az Mfor szerint „az alvázak rozsdamentességére vonatkozó jótállás csak 10 évre szól, míg a tervezési, valamint az anyag- és megmunkálási hibákra vonatkozó garancia csupán 36 hónap”.  A szerződés szerint ha „egy hiba miatt ki kell vonni egy járművet a forgalomból és a javítása két napnál tovább tart, akkor onnantól napi 23 ezer eurót kell fizetnie az orosz félnek kártérítésként”. A Metrovagonmas azonban nem fizet, ezért a BKV pereli.   • Tippek
  • Biztosítás