Boris Johnson tanácsadója különleges kapcsolatra törekedne az Orbán-kormánnyal

2020.01.07. 07:31

Tim Montgomerie a Duna Intézet Budapesten megrendezett, december 17-i rendezvényén arról beszélt, hogy a brexit lezárása után Nagy Britannia „különleges kapcsolatban” lesz Orbán Viktor kormányával, írja a Buzzfeed. A cikk szerint Boris Johnson miniszterelnök egyik vezető tanácsadója, az egykor újságíróként dolgozó Montgomerie (akit szeptembertől alkalmazott a Johnson-kormány szociális és igazságügyi szakemberként, ám a brit választás óta még nem újították meg megbízását) a magyar kormányhoz közel álló kutatóintézet eseményén arról beszélt, hogy szerinte a brexit után Johnson komoly energiát fordít majd a külpolitikai kapcsolatépítésre, különösen a kulcsfontosságú európai államokkal.

Azt hiszem, hogy a Franciaországgal és a Magyarországgal való kapcsolat is jelentős lesz

– fogalmazott a beszámoló szerint, és azt is fejtegette, hogy ennek egy alapvető értékközösség lehet az oka, hiszen – mint dicsérően elmondta – Magyarország már korán felvetette a liberalizmus határainak kérdését. Úgy vélte:

Éppen ezt látjuk Nagy-Britanniában is. Így remélem, hogy más országok mellett Magyarországgal is különleges kapcsolatunk lesz.

A Johnson-tanácsadó előadásában arról is szó volt, hogy ez az értékközösség a jó gazdasági együttműködés alapja lehet, miközben az uniós (elsősorban gazdaság-) politikai miatt más szakadékok növekedni fognak, és új, feltörekvő európai régiók piacai lépnek majd az EU helyére. Mindennek alapja szerinte szintén a konzervatív és a klasszikus liberális politikai erők demokráciafelfogásában gyökerező vitán alapszik.

Montgomerie előadása angolul itt nézhető végig:

Montgomerie egyébként maga is posztolt Twitter-oldalán budapesti útjáról, méghozzá az előadáson is szereplő beszélgetőtársával, John O'Sullivannel, aki – mint a Buzzfeed megjegyzi – nemcsak könyvet írt Orbán Viktorról, de a magyar kormány fizetett is neki a pozitív országimázs angliai erősítéséért:

A Buzzfeed persze emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányát 2018-ban az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárás alá vonta az Európai Unió a médiával, a kisebbségekkel és a joggal szembeni támadások miatt. Mint a Buzzfeed cikke fogalmaz: Orbánt erős kritikák érték antiszemita megjegyzései és a “muszlim betolakodókat” emlegető retorikája miatt.

Montgomerie ugyanakkor nem először fejezte ki erőteljes szimpátiáját az Orbán-kormány felé. Sőt, december végén kritikák kereszttüzébe is a Twitteren, amikor Novák Katalin családügyi államtitkár egy posztját megosztva azt írta:

Érdemes tanulmányozni a magyar családpolitikát.

Két héttel korábban, a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényén Orbánt és Johnsont összehasonlítva arról beszélt, hogy szerinte Trumpra, Johnsonra és Orbánra is igaz, hogy egyfajta gazdasági és kulturális szolidaritás irányába mozognak, amely összhangban áll a hagyományos konzervativizmussal, és amelynek központi eleme az individualizmus, amely az erős közszolgáltatásokat és a családokat előbbre valónak tartja, mint a külföldieket.