A 24.hu, a Direkt36 és az Átlátszó sem volt ott az Orbáninfón

2020.01.09. 11:22 Módosítva: 2020.01.09. 13:10

Három független hazai lap, a 24.hu, a Direkt36 és az Átlátszó újságírói sem lesznek ott Orbán Viktor csütörtöki évnyitó giga-sajtótájékoztatóján.

A három lap munkatársai nagyon szerettek volna részt venni a rendezvényen, de végül nem sikerült bejutniuk. A miniszterelnök sajtótájékoztatója nem egy akármilyen sajtótájékoztató, hanem egy kiemelten fontos közéleti sajtóesemény, ahol évente egyszer azoknak a lapoknak az újságírói is kérdezhetnek Orbán Viktortól, akiknek amúgy évek óta nem ad interjút. 

Az Index ott van az eseményen, tudósítónkat pár napja telefonon értesítették, hogy milyen mobilszámon tudunk regisztrálni. A 24.hu, a Direkt36 és az Átlászó is arról számoltak be, hogy nem kaptak ilyen értesítő telefonhívást.

A lapok azt írják, azért nem tudtak részt venni, mert nem volt egyértelmű a regisztrációs folyamat, és végül elutasították őket.

  • A 24.hu főszerkesztője azt írja cikkében, hogy utóbb derült ki számukra, hogy telefonos regisztrációt vártak volna el kollégájuktól, de erről ők nem tudtak. "A múlt évi protokoll szerint küldtünk regisztrációs levelet, amelyre nem érkezett válasz, ellenben a helyszínen megjelenő újságírót és fotóst regisztráció hiányában nem engedték be" - fogalmaz cikkében Pető Péter.
  • A Direkt36 oknyomozó portál a Facebookon írta meg, hogy bár nagyon szerettek volna részt venni, mégsem lesznek jelen. "Csakúgy, mint tavaly, idén sem kaptunk meghívót a miniszterelnök évindító Kormányinfójára. Tegnap délelőtt azért megpróbáltunk regisztrálni, de ugyanazzal az érvvel utasítottak el minket, mint tavaly: beteltek a helyek" - írták.
  • Az Átlátszó oknyomozó lap munkatársai is szomorúan konstatálták, hogy nem számolhatnak be az évente egyszer esedékes fontos sajtóeseményről, nem kérdezhetnek a kormányfőtől. "Hiába próbáltunk regisztrálni a ma tartott, éves egyszeri miniszterelnöki sajtótájékoztatóra, a Miniszterelnökség sajtóirodája, és annak vezetője, Havasi Bertalan helyettes államtitkár még csak válaszra sem méltatta szerkesztőségünket a rendezvényen való részvételre regisztrációt kérő emailünket követően"  - írták. Mivel tudták, hogy több szerkesztőséget - például az Indexet is - telefonon értesítették a regisztrációs kötelezettségről, próbáltak telefonon is regisztrálni, de a Miniszterelnökség központi sajtóirodájához irányították őket, onnan pedig nem kaptak választ.

FRISSÍTÉS: a sajtótájékoztatón az RTL Klub riportere felvetette, hogy a 24.hu nem lehet jelen, mire Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy "aki időben érkezett, és bejelentkezett, az itt ül a teremben." Később a 24.hu azt írta, hogy a szóvivő hazudott, és "nem történt más tehát, minthogy a kormány kommunikációs stábja ócska trükkökkel kívül tartotta a legolvasottabb magyar újságok egyikét az eseményről."

FRISSÍTÉS 2: A Hócipő fotóriportere is jelezte az Indexnek, hogy nem jutott be a sajtótájékoztatóra. "A másik három portálhoz hasonlóan én sem jutottam be, pedig rengeteg e-mailt írtam mindenfelé. Sajnos ebben az évben is úgy jártam, mint tavaly" - fogalmazott.

Kövesse a sajtótájékoztatóról készített percről percre beszámolónkat itt.