Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzata is reagált Orbán Viktor kijelentésére

2020.01.09. 22:53

Csemer Géza, Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzatának (RNÖ) elnöke is reagált Orbán Viktor éves sajtótájékoztatóján tett kijelentésére, miszerint a gyöngyöspatai roma diákok szegregációs kárpótlása mindenféle munka nélkül kapott pénz.

Csemer Facebook-bejegyzésében röviden leírja a gyöngyöspatai romák kálváriáját: hogy mennyi ideig kellett szegregált oktatásban tanulniuk, hogy hogyan jártak hivatalról hivatalra ennek orvoslásáért (sikertelenül), majd hogyan vitték bíróságra az ügyet, ahol megalázóan hosszan tartó eljárás után végül a bíróság kimondta: törvénybe ütköző módon szegregálták a roma gyerekeket a helyi iskolában.

Az iskola ezután se változtatott a gyakorlaton, így az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vállalta, hogy kártérítési pert indít, amiből végül jogerős ítélet született.

Iskolaévenként 3-500 ezer forint kártérítés jár az elkülönített oktatás elszenvedőinek. Az életben való érvényesülés az iskolapadban kezdődik, ezt a lehetőséget vették el ezektől a gyerekektől, és ez az az okozott kár, amiért a bíróság szerint kártérítés jár.

A gyöngyöspatai RNÖ elfogadja a bíróság ítéletét, és arra kérnek másokat is, hogy azt ők is tartsák tiszteletben.

Zárjuk le méltósággal a múltat, dolgozzunk együtt egy jó hírű, sikeres és mindannyiunk számára élhető Gyöngyöspatáért.

A sajtótájékoztató után a TASZ is felszólalt az ellen, ahogyan a miniszterelnök a gyöngyöspatai roma gyerekekről beszélt.