Hétfőtől honvédségi járőrhajóval keresik a menekülteket a Tiszán

DEBRE20200113003
2020.01.13. 14:21

A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred a rendőrséggel együttműködve január 13-tól folyamatos járőrözést hajt végre a Tiszán a vízi forgalom ellenőrzésének és az államhatár jogellenes átlépésének megakadályozása érdekében, írta a Honvédelmi Minisztérium péntek esti közleményében.

Az illegális határátlépők nagy számban a Tisza folyón és a Holt-Tiszán keresztül próbálják meg átlépni Magyarország határát, csónakok és egyéb vízi járművek segítségével.

A honvédség szerint ezért az Országos Rendőr-főkapitányság - a határ Csongrád megyei szakaszán kialakult helyzetre való tekintettel - a segítségüket kérte. A honvédség hadihajós ezredének Baja nevű járőrhajója hétfőtől folyamatos járőrözést hajt végre a Tisza kijelölt területén, Szeged térségében.

A hajót szombaton szállították közúton Kiskörére, ahonnan a Tiszán haladt tovább Szeged felé. Az MTI képsorozata szerint a Baja nevű járőrhajó hétfőn már járőrözött a Tisza Szeged és a szerb országhatár közötti szakaszán, és talált egy menekültek által hátrahagyott gumicsónakot.

Múlt hétvégén 351 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig. Az elmúlt héten az ország területén összesen 636 embert tartóztattak föl, és kísértek vissza a határ túloldalára a rendőrök. December 30-tól január 5-ig ez a szám 757 volt.

(Borítókép: Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred Baja járőrhajója a Tisza Szeged és a szerb országhatár közötti szakaszán 2020. január 13-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)