Újabb győri videó Az ördög ügyvédjén, felkerestük az érintett cégeket

2020.01.15. 13:51 Módosítva: 2020.01.15. 14:22

Újabb videó jelent meg a Borkai Zsolt szexbotrányát kirobbantó, Az ördög ügyvédje nevű blogon szerdán. A videót nem a blog készítője/készítői csinálták, hanem a Fullánk nevű internetes oldalt üzemeltető bulvárújságíró, Menyhért Mészáros László, aki ezt az Indexnek eljuttatott levelében megerősítette. „Se ingem, se gatyám sem a győri ellenzék, sem a győri városvezetés. Mivel egyik felet sem ismerem” – írta Menyhért, hangsúlyozva, hogy nem igaz a győri fideszes vezetés állítása, miszerint a „lejárató videó” mögött az ellenzék állna. Menyhért szerint az általa készített teljes film az engedélye és a tudomása nélkül „Toni Rogan” feltöltővel, „Győrben választási csalás 2018" címen került fel a Youtube-ra.

A videó szerint a  NAV „lecsapott a győri roma önkormányzatra”, amelynek elnökét, H.-né P. Viktóriát 800 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítják. Erről egyébként tavaly év végén a Privátkopó nevű bűnügyi lap számolt be, de Menyhért Mészáros László állítja, az ő anyaga alapján dolgozott a lap is. A lényeg, hogy a Privátkopó azt írta: a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága „szinte családi vállalkozásban működtetett” győri Roma Kisebbségi Önkormányzatot irányító H. család tagjaira hat feljelentés után kezdett el vizsgálódni, a nyomozók üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásra, és más gazdasági bűncselekményekre gyanakodnak. 

A videó szerint H.-ék cégei nemcsak szerződést kötöttek a győri önkormányzati városüzemeltővel, a Győr-Szollal, de segítettek is abban, hogy a velük kapcsolatban álló romák a Fideszre adják le a szavazataikat 2019 őszén. A filmben olyan, kitakart arcú embereket kérdez az eltorzított hangú riporter, akik állításuk szerint H.-ék cégeinél dolgoznak. Az interjúalanyok arról beszélnek, hogy a fizetésüket borítékban kapják meg, semmit nem írattak velük alá. Kevesebb órára voltak bejelentve, mint amennyit valójában dolgoztak. Egy Mónika nevű nő azt mondja, hogy a cég vezetői (vélhetően H.-ék) kötelezték őket arra, hogy menjenek el szavazni, és a Fideszre szavazzanak. Aki nem így tett, az elveszíthette az állását. Busszal vitték őket, tízen voltak, és volt, amikor többet fordultak – mondta az egyik megszólaló, megemlítve, hogy a buszutat Viktória szervezte. Más interjúalany is Viktória nevét említi, amikor megkérdezik tőle, ki szervezte ezeket a szavazásos utazásokat. 

A Privátkopó szerint az egyik feljelentő, egy korosabb roma férfi azt is leírta a hatóságoknak, hogy a H.-ék érdekeltségébe tartozó cégek vélhetően az önkormányzat által fizetett megbízási díjak elenyésző részéért dolgoztatták a munkavállalókat. A cigányokkal nem merték aláíratni a teljesítményt igazoló íveket, mert akkor kiderült volna, hogy a Győr-Szol Zrt. által utalt pénz nagy részét elsíbolták, így napi százezreket kereshettek a kiszolgáltatott helyzetű dolgozókon, ráadásul – a gyanú szerint – az áfát sem fizették meg.

Ki az a Viktória?

A videóban említett H-.né P. Viktória a Farkas Flórián nevével fémjelzett Lungo Dromhoz tartozott. 2014-ben őt választották meg a győri roma önkormányzat elnökének. Egy interjúban arról beszél, hogy elkötelezett Fidesz-szavazó, és szerinte mindenkinek be kell állnia a sorba. „Valahova tartozni kell” – mondta ebben az interjúban, hangsúlyozva, hogy a jobboldalon, a Fidesz mellett kötelezte el magát, Borkai Zsolt és Fekete Dávid (ő jelenleg a győri alpolgármester) pedig nagyon sokat tett azért, hogy a helyi cigányok munkát kapjanak.  

A lap több olyan céget is megemlít, amely H.-ék érdekeltségébe tartozik, köztük két egyesületet. Rákérdeztünk a NAV-ra, hogy valóban folyik-e olyan nyomozás, amely a győri roma önkormányzatot és H.-né P. Viktóriát érinti, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket. Kerestük a Lungo Dromot is, de nem értük el őket, a szervezet emailcíme pedig már nem él. 

Felszívódtak az egyesületek

A Privátkopó által a H.-ék érdekeltségébe tartozó cégek közül kettő egyesület és mindkét társaság székhelye egy budapesti, XI. kerületi társasházban van bejegyezve.

Az egyik a Trajo Taj Butyi (Életet és Munkát), a másik a Rom Po Drom (Cigány az úton) nevű egyesület. Utóbbiról találtunk olyan adatokat, amelyek szerint valóban szerződést kötött a Győr-Szollal (még Borkai vezetése alatt), de a Trajo Baj Butyi is fellelhető volt közbeszerzéseknél. A Rom Pro Drom a Győr-Szollal kötött egyik szerződés értelmében munkaerőt biztosít a zrt. részére a közterületi köztisztasági és a parkfenntartási munkákhoz.

Csakhogy amikor felkerestük a két roma egyesület budapesti székhelyét, akkor nyomukat sem találtuk. 

Egy könyvelőirodába botlottunk, ahol érdeklődésünkre egy férfi elmondta: a két egyesület régen valóban oda volt bejelentve, de már régóta hírüket sem hallották, így azt sem tudták megmondani, hol találjuk meg őket. Amikor arról kérdeztük a férfit, hogy hallott-e bármiféle NAV-nyomozásról, a szemmel láthatóan zavarban lévő férfi nemmel felelt. (A társasháznál egyébként nyoma sem volt annak, hogy ott volt valaha is a két roma egyesület, a könyvelőiroda csengőjén sem szerepeltek sem ezek a szervezetek, sem más cégek.)  • Hírek
  • Árfolyam