100 millió forintnyi drog volt a Szigeten elkapott holland fiataloknál

2020.01.15. 13:44 Módosítva: 2020.01.21. 20:35

Lezárta a rendőrség a nyomozást a Sziget fesztiválon drogot áruló két holland fiatal ügyében, és jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt javasol ellenük vádemelést az ügyészségnek - jelentették be a BRFK sajtótájékoztatóján, amiről az MTI tudósított. A rendőrség új videóval számolt be a nyomozás lezárásáról:

Obbágy Gábor, az óbudai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: tavaly augusztus 6-án, a fesztivál 0. napján a biztonsági szolgálat őrei vették észre, hogy a 21 éves és a 22 éves fiatalhoz többen odalépnek, és pénzért kábítószert kapnak. Értesítették a fesztivál rendőrparancsnokát, és elfogták a két fiatalt.

Miután átvizsgálták a két fiatal ruháját, a csomagjukat és a sátrukat, további kábítószergyanús anyagok, kis zacskók kerültek elő, de még árlistát is találtak náluk:

Az egyik fiatal a bíróság előtt később azt mondta: a holland nemzeti atlétikai csapat tagja.

Két kulcsot is lefoglaltak a gyanúsítottaktól. Az egyik egy a fesztivál területén levő értékmegőrzőhöz tartozott, amit a biztonsági szolgálat segítségével megtaláltak, ebben jórészt kisméretű rózsaszín tabletták voltak. A másik kulcs egy autóé volt, de akkor még nem tudták a nyomozók, hogy hol található az autó. A két férfi nem volt együttműködő, nem mondták meg a rendőröknek, hogy hol parkol az autó, ezért a nyomozás a kocsi megtalálására irányult.

A két fiatalt előállították, a kihallgatásuk során nem ismerték be a bűncselekményt, és érdemben nem tettek vallomást. Ezután őrizetbe vették őket.

Sipos Péter, a BRFK felderítő főosztályának vizsgálati osztályvezetője közölte: a külföldi társhatóságok segítségével - egy nap alatt több négyzetkilométernyi területet átvizsgálva - találták meg a gyanúsítottak autóját, amiben további kábítószerek voltak.

A helyszínre kábítószer-kereső kutyával érkeztek a nyomozók, az autó átvizsgálásakor az előző napon lefoglalt kábítószer mennyiségét jelentősen meghaladó mennyiségű anyagot foglaltak le, zömmel kis műanyag fiolákba csomagolt marihuánás cigarettát.

A két nap alatt 20 kilogramm kábítószert foglaltak le a két fiataltól. Ezek alapján kezdeményezték a gyanúsítottak letartóztatását, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 9-én el is rendelt.

Most is letartóztatásban vannak, Magyarországon folytatják le ellenük a büntetőeljárást.

A kábítószer vizsgálatára vegyész szakértőt, a fiataloktól lefoglalt technikai eszközök vizsgálatára pedig igazságügyi informatikus szakértőt rendeltek ki. Előbbi azt állapította meg, hogy a két fiatalnál kétféle drog volt: többségében marihuána, illetve a kisméretű rózsaszín tabletták MDMA-t tartalmaztak.

A kábítószer mennyiségének érzékeltetésére megjegyezte: a fesztivál egy napján 40 ezren vesznek részt, a két holland fiatal minden második embert elláthatta volna droggal.

A jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem büntetési tétele 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A fiataloktól lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyag-tartalma a vegyész szakértő szerint a jelentős mennyiség alsó határának 51-szerese, ami jól mutatja, hogy kiemelkedő mennyiségről van szó. A két fiataltól összesen 20 ezer adag, a feketepiacon 100 millió forintnyi értékű kábítószert foglaltak le a rendőrök.

A két fiatalt 2019 novemberében újra kihallgatták, ekkor volt lehetőségük megismerni a szakértői véleményekben foglaltakat. Azokat elfogadták, de továbbra sem ismerték be a kábítószer-kereskedelmet. A nyomozóhatóság viszont úgy értékelte, hogy a kábítószer-kereskedelem kétséget kizáróan bizonyítást nyert.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy vizsgálták-e, honnan szerezték a kábítószert a fiatalok, Obbágy Gábor közölte: annyit mondtak el a gyanúsítottak, hogy a drog nem Magyarországról származik. Azt is elmondta, hogy bár a biztonsági szolgálat több átadást is észlelt, a vevőket nem sikerült azonosítani, így nem tudták megállapítani, hogy mennyi kábítószert adhattak el.  • Hírek
  • Lakáshitel