Az ügyészség elutasította a Kövér László „ateofób” beszéde miatt tett feljelentést

2020.01.16. 13:40 Módosítva: 2020.01.16. 14:38

A Magyar Ateista Társaság tagjai nem érzik magukat biztonságban azóta, hogy Kövér László egy tavalyi, a Parlament épülete előtt tartott eseményen felszólalt, és azt mondta, hogy „az előttünk álló küzdelmeket a magyarság csak akkor tudja megnyerni, ha a demokrácia eszközrendszerével meg tudunk őrizni egy olyan cselekvőképes politikai többséget, az igazságosság erejével fenn tudunk tartani egy olyan társadalmi többséget, és a szellem erejével biztosítani tudunk egy olyan erkölcsi többséget, amely az istentelenekkel, a hazaárulókkal és a nemzettagadókkal szemben meg tudja védeni önmagát, nemzetét és hazáját”.

Az ateista társaság szerint a küzdelem szó fegyveres harcra, fizikai erőszakra vonatkozik, ezért feljelentették Kövért. A társaság feljelentését azonban a Központi Nyomozó Főügyészség, január 10-én kelt határozatában elutasította.

Az ügyészség a vélemény- és szólásszabadságra hivatkozva azt írta a társaság szerint, hogy „önmagában a hivatkozott kifejezések használata nem alkalmas a bűncselekmény megvalósítására.

Az eltérő politikai vélemény, világnézet, illetve hitvallás kifejezése, továbbá az amellett történő kiállásra buzdítás még akkor sem valósítják meg a hivatkozott bűncselekményt, ha az az eltérő álláspontú személy számára szubjektíve sérelmes.

A demokrácia eszközrendszerével, az igazságosság és a szellem erejével való küzdelemre biztatás gyűlölet felkeltésre való uszításként nem értékelhető.“

Kövér: Homofóbnak neveznek minket

Ezzel azonban az ateista társaság nem értett egyet, és tartanak attól, hogy az ügyészség értelmezése szerint „az ateisták elleni erőszak a házelnök, azaz az egyik legrangosabb közjogi méltóság kijelentései alapján sem erkölcsi, sem jogi következménnyel nem jár, hiszen az ateisták: nem emberek, erkölcstelenek, nem a nemzet, haza tagjai, ellenségek, egy kategóriában vannak a hazaárulókkal”.

Azt írják, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni, nem hagyják, hogy „másodrangú állampolgároknak, sőt, egyenesen az ország ellenségeinek” legyenek kikiáltva, és beadják fellebbezésüket.