Setét Jenő a gyöngyöspatai roma tanodának adományozza a Wallenberg-díjjal járó pénzt

2020.01.17. 17:16

Szerdán átadták a Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten. Idén a díjazottak között volt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista is, aki a Hírklikknek beszélt arról, mit kezd a megkapott pénzösszeggel:

a gyöngyöspatai roma diákokat oktató tanodának adja.

Setét azt nyilatkozta, hogy a Wallenberg-díj pénzösszegét az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozza, ő viszont "egyetlen fillérre sem tart igényt a magyar kormánytól, amíg nem változtat a jelen álláspontján és politikai gyakorlatán".

Setét felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány már elég régen átvette az oktatás és az iskolák működtetését és eddig egyetlen szegregált osztályt nem szüntetett meg az elmúlt hat-hét évben. Az aktivista szerint a Fidesz teljes mellszélességgel finanszírozza továbbra is közpénzen az elkülönítés gyakorlatát és teszi tönkre ezzel gyerekek tízezreinek életét.

Setét Jenő azért részesült a Wallenberg-díjjal járó elismerésben, mert „mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”.  • Hírek
  • Csok