Megszületett a kormányhatározat: felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

O5A6106
2020.01.18. 14:50 Módosítva: 2020.01.18. 15:08

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett.

Orbán szokásos pénteki Kossuth rádiós megszólalásában beszélt arról, hogy az rendben van, ha egy elítélt valamilyen kínzás után, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően kártérítést kap, de szerinte "eszes jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzásról lazák és abszurdak. És ezen jó üzletet lehet csinálni". Orbán szerint ez viszont már joggal való visszaélés, és a kifizetéseket fel kell függeszteni. "Nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk" - mondta Orbán.

Hogy valójában mit jelentenek ezek a kártérítések – amelyekből sokszor épp a bűncselekmények áldozatait kártalanítják –, arról itt olvashat bővebben.

Völner, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton arról beszélt, hogy a következő napokban az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen. A fideszes politikus - és persze a hivatalos kormányzati kommunikáció - által csak "börtönbiznisznek" nevezett dologról azt mondta, az "károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét". Elmondta, eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államnak ki kell fizetnie.

Völner szerint akár súlyos bűnözők is milliókat tesznek zsebre a dörzsölt ügyvédek segítségével, mindenféle mondvacsinált ürüggyel indított perrel. Azt is hozzátette, "az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája".

A cigány, a Soros, az ügyvéd meg a rab

Magyar György telefonon reagált az Indexnek, ha már meg lett szólítva:

A saját maguk által hozott törvények alapján meghozott, jogerős bírói ítéletet kifogásolják, azért, hogy ne mással foglalkozzunk, hanem legyen új ellenségkép: Soros és a migráns kevés volt, kell hozzá cigány, ügyvéd és börtönlakó is

- mondta Magyar, aki szerint ez az egész csak egy ködösítés, a "néplélek bolondítása", hogy az emberek Sorosra, ügyvédekre, cigányokra haragudjanak, de ne rájuk, fideszesekre és köreikre, akik elteszik a pénzt.

Nagyon furcsállom, és elfogadhatatlannak tartom, hogy egy jogász végzettségű miniszterelnök politikai érdekből, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a milliárdok hogyan kerülnek a családtagjaihoz és a hűbéri rendszerének egyéb tagjaihoz, cigányokat, ügyvédeket, és rabokat állít be pénzlehúzónak azért, hogyne azzal foglalkozzon a magyar társadalom, hogy miért fizetünk mi 700 milliárdot a Tiborczoknak EU-s pénzekből

- mondta. Míg egy korábbi, az Indexhez is eljuttatott hosszabb írásában úgy reagált mindezekre: "a miniszterelnök bírósági eljárásokkal kapcsolatos nyilatkozatai megítélésem szerint alkalmasak a magyarországi jogállami működés hitelének lerontására és a Magyarországgal szembeni nemzetközi eljárások folytatására, hiszen a végrehajtó hatalom igazságszolgáltatásba történő önkényes beavatkozásának lehetőségét vetítik előre".

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a napokban  mutatott rá  egy cikkben arra, hogy a börtönkártalanításokra azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között töltik a szabadságvesztésüket, "ahogyan kutyát sem lehetne tartani", a kártalanítás rendszerét pedig ugyanaz a kormány hozta létre, amely most elfogadhatatlannak nyilvánította.

(Borítókép: Ajpek Orsi/Index)  • Hírek
  • Hírek