Megint bűnügyi felügyelet alá helyezték a Hableányt elgázoló szállodahajó ukrán kapitányát

2020.01.20. 15:24 Módosítva: 2020.01.20. 18:15

Ismét kiengedték az előzetesből és bűnügyi felügyelet alá helyezték a Hableány hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt, erősítette meg Tóth M. Gábor, a férfi ügyvédje az Indexnek. Jurij C. december óta előzetes letartóztatásban volt. Most egy lakásban kell maradnia és nyomkövetőt viselnie. 

A hírt  Rab Ferenc a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője is megerősítette az MTI-nek:  a másodfokú bíróság megszüntette a kapitány letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét.

2019. május 29-én este a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött az előtte haladó Hableánnyal. A városnéző hajó alig hét másodperc alatt süllyedt el, fedélzetén 33 dél-korai turistával és a kétfős magyar személyzettel. A balesetet csak heten élték túl, egy személyt azóta sem találtak meg. 

A Viking Sigyn kapitányát, Jurik C.-t tavaly egy rendbeli halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetéssel és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították meg. Tavaly június 1-jén letartóztatták, de a bíróság lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön és nyomkövető eszközt viseljen. A legfőbb ügyész ezután a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én a bíróság ismét elrendelte a férfi letartóztatását. November 18-án azonban a Fővárosi Törvényszék azt közölte: jogerősen is elrendelték a kapitány bűnügyi felügyeletét. A gyanúsított a számára kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatta el. 

A VI-VII. kerületi ügyészség november 28-án halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt emel vádat az ukrán hajóskapitánnyal szemben. 

December közepén újabb fordulat történt: ismét letartóztatták a kapitányt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyészség indítványára döntött így. Akkor a döntést azzal indokolták, hogy ha a vádlott Ukrajnába szökne, országa nem adná ki más államnak saját állampolgárát.

Ez változott meg most azzal, hogy ismét a férfi bűnügyi őrizetét rendelték el.  A   Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője hétfőn azt mondta:  ez a döntés az "eddig is képviselt szakmai álláspontjukkal ellentétes, jelenleg azonban az ügyészség az eljárási eszköztárát kimerítette".  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport