Fel akarta robbantani a szüleit, mert őket okolta a válásáért

2020.01.20. 09:33

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki többek között házi készítésű robbanóanyaggal próbált elégtételt venni régi sérelmein saját szülein 2018-ban. A vádirat szerint a Csongrád megyei faluban élő férfi hosszabb idő óta állt rossz viszonyban szüleivel, a közelmúltban bekövetkezett válásáért is őket tette felelőssé. Ebből adódóan

elhatározta, hogy megöli édesanyját és édesapját oly módon, hogy felrobbantja velük együtt önmagát is.

Ebből a célból lakóhelyén bombát készített töltényhüvelyekből, lőporból, nitroglicerinből és rongyokból. Mindezeken túl magához vett

  • egy méteres vasrudat,
  • egy engedély nélkül tartott gázriasztó-pisztolyt,
  • 40 db lőszert,
  • egy kést,
  • két darab benzinnel töltött flakont,

és ezekkel felszerelkezve 2018. november 26-án a kora reggeli órákban elindult szülei lakóházához. Terve az volt, hogy szülei lakóhelyéhez megy, őket felelősségre vonja és amennyiben nem kap megfelelő válaszokat, úgy felrobbantja a házukat magával együtt. A korai órák ellenére a vádlott édesapja már nem volt otthon, míg 77 éves édesanyja megpróbálta a fenyegetőző és őt a vascsővel többször megütő és hanyatt lökő vádlottat megakadályozni a házba való bejutásban.

Az ellenállást leküzdve a vádlott bejutott, édesanyját megkötözte, azonban a sértett segítségkérését a szomszéd meghallva a házhoz sietett. A vádlott ezt észlelve a tervein változtatva a házban levő gázpalackot nyitotta ki és a nála levő lőszereket, illetőleg rongyba tekert robbanóanyagokat próbálta meggyújtani a magával hozott benzinnel és öngyújtóval.

A szomszéd értesítette a vádlott testvérét, aki odarohant, a házba belépve azonnal elzárta a palackot, és megpróbálta a vádlottat lefegyverezni. A vádlott a nála levő gázriasztó-fegyverrel testvérére lőtt és csak az udvarra kikerülve a szomszédsegítségével le tudták őt fegyverezni.

Eközben a kiengedett gáz már olyan koncentrációban volt jelen, hogy akár egy elektromos vagy az emberi test által kiváltott elektrosztatikus töltésnyomán keletkező szikra is berobbanthatta volna azt, ami a vádhatóság szerint csak a véletlen folytán maradt el.

A vádlott az ügyészségi közlés szerint a támadás elkövetésekor olyan elmekóros állapotban volt, ami kizárta, hogy cselekménye következményeit felismerje és ezen felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

A főügyészség a férfival szemben előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, emberölés előkészülete, lőszerrel visszaélés bűntette, robbanóanyaggal visszaélés bűntette, valamint fegyveresen elkövetett magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat. A vádemeléskor előzetes kényszergyógykezelésben levő vádlott vonatkozásában a főügyészségaz ellene emelt vád alóli felmentésre tett indítványt a kényszergyógykezelés elrendelése mellett.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Törvényszék rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel dönteni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport