Ketten fejezték le az áldozatot, mert a kés életlen volt

DSC 8950
2020.01.23. 15:04

Nem volt titok, mindenki tudta, hogy Hasszán F. csatlakozott az Iszlám Államhoz, ahol emír, tehát vezető szeretepet töltött be, voltak alatta emberek, akik azt tették, amit ő mondott

- állította a bíróságon egy tanú a 27 éves szír állampolgár csütörtöki tárgyalásán, aki a vád szerint a terrorszervezet egyik parancsnoka volt. A férfit tavaly decemberben fogtak el a Liszt Ferenc repülőtéren, emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt áll a magyar bíróság előtt.

Bár a bíróság korábban meghallgatta már a tanúkat, szükségesnek látták, hogy újra kérdezzék őket. Így aztán a csütörtöki tárgyaláson a Brüsszelben tartózkodó tanúnak távmeghallgatással tettek fel kérdéseket.

A huszonkilenc éves tanú rögtön nevén nevezte a vádlottat, amint meglátta. Azt mondta, gyerekkorától kezdve ismeri, Homszban szomszédja volt, alig húsz méterre laktak egymástól.

A tanú szerint a vádlott az Iszlám Állam tagjaként megölte az unokatestvérét: elvitték valahova, és késsel kivégezték. Erről felvétel is készült, amit ő adott át a rendőrségnek. A férfi állítja, a videón egyértelműen felismerte a vádlottat. Unokatestvérét előbb egy másik férfi kezdte el megölni, de azt Hasszán F. fejezte be,

mert a kés életlen volt.

Felismerte a szeméről és az arcformájáról a vádlottat, bár a haja hosszabb volt, tette hozzá.

A tanú 2009-ben hagyta el Szíriát, és ő maga jelentette fel Hasszán F.-et a rendőrségen 2018-ban.

Ki vagy te?

- kérdezte Hasszán F. a tanútól, mire az azt válaszolta neki, a szomszédja. A vádlott tagadta, hogy ismerné a tanút, azt mondta, soha életében nem látta. Utána hozzátette, lehetséges, hogy mégis, nem emlékszik, megváltozhatott az arca. Azt is mondta, semmi nem igaz abból, amit a tanú elmondott.

A védő emlékeztette a tanút, hogy a három különböző vallomásában háromféleképpen emlékezett a dátumokra. Egyszer azt mondta, az események 2015-ben történtek, máskor már 2016-ban. Először nem tudott részleteket, másodszorra pedig neveket és pontos dátumokat mondott, a védő szerint valaki időközben kiokosíthatta. A tanú szerint a családja mondta el ezeket neki.

A többi tanú is egyből felismeri

A bíróság egy másik tanút is meghallgatott Máltáról. A férfi szintén rögtön felismerte a vádlottat, nem laktak messze egymástól, a szüleit is ismerte. A tanú ugyanúgy azt állítja, Hasszán F. az Iszlám Állammal volt, részt vett a gyilkosságokban, látta a lefejezéseket és a lelövéseket is. Ahogy a Brüsszelben meghallgatott tanú unokatestvérének lefejezését is látta, és erről is ugyanazt mondta, mint az első tanú: Hasszán egy másik férfival együtt vágta le a fejet, majd azt büszkén magasba emelték.

Ezután a bíróságon már másodszorra vetítették le ezt a bizonyos felvételt.

Ez a tanú viszont azt állította, a vádlottnak nem volt vezető szerepe az Iszlám Államban, ő főképp abban segített, hogy a terrorszervezet eligazodjon a környéken, mert ő azt jól ismerte. A vádlott rövid felszólalásában újra tagadta, hogy köze lenne a szervezethez.

A szakértői vélemények a lefejezésről készült felvételről azt mondták, az arc néhány részletel, például a mosoly vagy a ráncok hasonlítanak a vádlottéra, de a videó olyan rossz minőségű, hogy nem lehet bizonyossággal alátámasztani, hogy a felvételen látható férfi, akiről a tanúk azt állítják, Hasszán F. az, valóban a férfi lenne. Az egyik szakértő legalább ötvenhárom százalékot ad annak, hogy ő látható a videón.

A harmadik tanút is Máltáról hallgatta ki a bíróság távmeghallgatással. Az ötvenhat éves nő azt mondta, Hasszán F. és egy társa betörtek a házába Szíriában, a vádlott kezében fegyver volt, ráfogta a nőre, és azt mondta neki, a férjét és a fiát keresi. "A Koránra esküszik", hogy ez így történt.

Az utolsó tanú azt mondta, több olyan felvételt is feltöltöttek korábban a Youtube-ra és a Facebookra, amin Hasszán F. látható gyilkolás közben, de szerinte azóta ezeket letörölték. Bár a védő indítványozta, hogy ezeket a felvételeket szerezze be a bíróság, a bíró unottan elutasította. A tárgyalásorozatra egyébként is jellemző a védő és a bíró összeszólalkozása, a bíró gyakran vehemensem a védőbe fojtja a szót, vagy nem engedélyezi, hogy feltegye a kérdéseit.

Mi az ügy?

A férfit tavaly december végén embercsempészés és hamis okiratok miatt (felesége irataival akart igazolni egy másik nőt) fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, amíg a kitoloncolására várt, a háttérben zajló nemzetközi nyomozás alatt kiderült, hogy a feltehetően ő az Iszlám Állam tagja.

A vád szerint feladata volt, hogy „halállistát” készítsen az „iszlám ellenségeiről”, akiket bosszúból vagy a polgári lakosság megfélemlítése céljából ki kell végezni. Ezt a listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése jóváhagyta, majd a férfi megszervezte és felügyelte a kivégzéseket. Több ember kivégzésében – köztük egy lefejezésben is – személyesen részt vett. Utóbbiról felvétel is készült, amit az első tárgyaláson levetítettek a bíróságon

Hasszán F. tagadja, hogy az Iszlám Állam tagja lenne, állítja, épp előlük menekültek el Szíriából 2014-ben. Csempészek segítségével jutott családjával előbb Törökországba, majd Görögországba, ahol menekültstátusszal rendelkezik. Kiderült viszont, 2016 óta 16 alkalommal járt Európában, például Máltán, Milánóban vagy Belgiumban.

A bíróság az apát is meghallgatta, aki a tárgyaláson végig azt állította, a fia nem tagja az Iszlám Államnak, csak a terrorszervezet akarta betoborozni. A tárgyaláson viszont visszahallgatták az első, hanggal és videóval rögzített vallomását, amit Máltán vettek fel. Ebben a tolmács szerint világosan kimondta, hogy fia az Iszlám Állam tagja. Ezután az apa már azt mondta a magyar bíráknak, ő csak azt próbálta elmagyarázni, hogy a fia nem saját szándékából, hanem kényszerítésre csatlakozott a szervezethez.

Az előző tárgyalási napon kiderült, Hasszán F. a börtönben magyar és angol szavakat is használ, hogy megértesse magát, gyakran idéz a Koránból, flegma az orvossal és a pszichológussal is, gyakran problémásan viselkedik, és az alapvető tisztálkodást sem ismeri. Emellett  az igazságügyi elmeszakértő szerint a férfi épelméjű, de beilleszkedési zavarokkal küzd, befolyásolható és hajlamos teátrális, hisztérikus megnyilvánulásokra. 

Az ügyről, Hasszán F. és apja vallomásáról  itt olvashat bővebben  .

(Borítókép: Bődey János / Index)