Begyűjtik a padokat a Szabadság téren, mert ki sem látszanak a varjúürülékből

2020.01.28. 16:30 Módosítva: 2020.01.28. 22:41

Alig látszanak ki a madárürülék alól a Szabadság tér padjai, ezért a Főkert Zrt. intézkedni kényszerül, erről közleményt adtak ki - szúrta ki a 24.hu. A portál tíz napja számolt be az ürülékkel ellepett padokról, képek ezen a linken láthatóak.  

A Főkert az erre reagáló közleményben azt írta, az elmúlt hetekben a kezelésükben álló parkot és annak nagyobb fáit vetési varjak (Corvus frugilegus) kezdték el rendszeresen látogatni. A védett madarak jelentősebb számban csak október közepétől február második feléig tartózkodnak a fővárosban, költőfajként már több mint két évtizede eltűntek Budapestről. A vetési varjú állománya a 1960-as évektől kezdve folyamatos csökkenést mutat, az akkor ismert közel 300 000 páros állomány drasztikusan lecsökkent, nem több 70 000 párnál.

A kisebb-nagyobb telepekben költő faj számos fészket nem építő védett, fokozottan védett ragadozómadár számára teszi lehetővé az utódnevelést, amik a már nem használt varjúfészkekben telepednek meg. Ilyen többek között a kabasólyom (Falco subbuteo), a kékvércse (Falco vespertinus) és a 2020-as év madara az erdei fülesbagoly (Asio otus).

Azt írják, a parkot látogató vetési varjak nem költenek hazánkban, az ilyenkor itt lévő állomány tőlünk északabbra és északkeletebbre költ, a Kárpát-medencét választják telelőhelyül.

A védett madarak bár ideiglenesen kellemetlenséget okoznak ürülékükkel, már február közepén-második felében visszaindulnak költőhelyükre, Skandináviába és Fehéroroszország területére. Ezzel az áldatlan állapot is meg fog szűnni, addig a Főkert türelmet kér az emberektől. 

Addig is a Főkert munkatársai ideiglenesen begyűjtik az ürülékkel rendszeresen beszennyeződő padokat, a madarak elvonulása után pedig azonnal visszahelyezik őket.

Mérlegelték a varjak riasztásának lehetőségét is, de ezt csak akusztikus eszközökkel lehetne megoldani, ami a helyi lakosságot nagyon zavarná. Ráadásul a tapasztalatok alapján kétes eredményességű, ugyanis a varjak igen alkalmazkodóképes madarak, így a riasztó hangokat hamar megszoknák és felfognák, hogy azok nincsenek tényleges veszéllyel rájuk.

Riasztásuk védettségük miatt hatósági engedélyhez kötött, de ezt a lakott területeken az életminőség biztosítása miatt általában nem tudják kiadni - áll a Főkert közleményében.