Erdővita Újpesten

2020.01.30. 14:33

Egy elutasított fővárosi közgyűlési módosító indítvány miatt magasra csaptak a politikai indulatok Újpesten. Mint arról beszámoltunk, Déri Tibor újpesti polgármester javaslata alapján a fővárosi közgyűlés nem támogatta a szerdai ülésén, hogy Újpesten szabadtéri íjász pályákat, gyakorló- és versenypályát alakítson ki a Magyar Íjász Szövetség, a terület erdő funkcióját ugyanis a főváros meg kívánja tartani. 

A döntéshez a Fidesz-frakció benyújtott  egy módosító indítványt , hogy az íjászközpont meghiúsulásától függetlenül, az azzal kapcsolatban korábban erdősítésre kijelölt hat hektáros újpesti csereterület legyen mindenképpen erdősítve. Rövid vita után, amiben kiderült, hogy a területen már tulajdonképpen erdő van, a testület leszavazta az indítványt.

A újpesti Fidesz azonban nem érti, miért szavazták le az erdősítést, mert az egy már elindult erdőgazdálkodásba vonást állított le, aminek a végén egy magasabb minőségű, hivatalos erdőterület alakult volna ki, a vele járó magasabb védettségi szinttel. Véleményük szerint ez a lépés konkrétan az erdőbővítés megakadályozását jelenti.

Déri Tibor, Újpest polgármestere lapunk megkeresésére azt mondta, hogy a csereerdősítésre kijelölt hat hektáron jelenleg is erdő van. Személy szerint támogatja, hogy Budapest területén erdősítsenek, de az ne jogászkodásban merüljön ki, hanem új fák, új erdő telepítésében, fogalmazott. Hozzátette: átnevezhetik a szóban forgó területet Pistikének is, az nem változtat a tényen, hogy ott már erdő van, és ha a főváros erdősíteni akar, azt olyan területen kell megtenni, ahol nincs erdő.